Стоп на отровите, призовават в Международния ден на лешоядите


Стоп на отровите, призовават в Международния ден на лешоядите
Снимка: РИМ-Русе
18 Септември 2023, Понеделник


В русенския музей ще гостува кучето Барс – немска овчарка, обучена да търси и открива токсични вещества

Автор: Десант

Акцент в тазгодишното издание на Международния ден на лешоядите е опазването на тези птици от отровите, които хората поставят, за да унищожават животински видове в природата.

По тази причина специален гост в русенския музей ще е кучето Барс – немска овчарка, обучена да търси и открива отрови. Под ръководството на водача си Николай Терзиев, тя ще демонстрира работата си на терен пред присъстващите в Лапидариума. 

Българското дружество за защита на птиците разполага с единствения към момента екип за борба с отровите. Вече седем години специалистите водят борба с незаконното поставяне на отровни примамки в дивата природа, които нанасят непоправими щети върху популациите на редки и защитени видове хищни птици.

През 2021 г. в България влезе в сила Национален план за борба с незаконното използване на отровни примамки в дивата природа, а тази година се сформира и специализирано звено за борба с престъпленията срещу природата към Министерство на вътрешните работи. Част от него са и два новосъздадени екипа с кучета, разположени в Берковица.

Международният ден на лешоядите се отбелязва от 2006 г. като начин да се подчертае значимата роля на вида. Известни като „санитарите на природата“, лешоядите заемат ключова роля в борбата с разпространението на заразни болести по животните и хората.

В миналото в България са гнездили четири вида лешояди – брадат, черен, белоглав и египетски. Днес брадатият лешояд не се среща в страната.

Популацията на египетския лешояд на Балканите за последните 30 години е намаляла с повече от 80%.

Основните заплахи за вида са унищожаване на местообитанията му, безпокойство и бракониерство, поставяне на отрови, както и необезопасените електрически стълбове.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки