Навършиха се 104 години от рождението на Хайтов


Навършиха се 104 години от рождението на Хайтов
15 Септември 2023, Петък


Годишнината бе отбелязана от служители на телевизия СКАТ и активисти на партия „Консервативна България“

Автор: Яна Славянска

На 15 септември се навършиха 104 години от рождението на големия български писател, драматург, публицист и общественик Николай Хайтов.

Той бе голям приятел на телевизия СКАТ, за която бе казал, че „работи с грижа за България“. И когато по-късно нейният собственик Валери Симеонов основа „Национален фронт за спасение на България“, Хайтов бе обявен за патрон на патриотичната формация, която днес носи името „Консервативна България“. 

Пред бюст-паметника на писателя в Борисовата градина в столицата се състоя паметно честване на светлата дата на неговото рождение. Организатори на проявата бяха партия „Консервативна България“ и Телевизия СКАТ.

Беше особено вълнуващо, когато над грейналия от слънцето парк се разнесе гласът на писателя, чието слово и до днес е от актуално по-актуално и ни кара да се замислим, да предприемем конкретни стъпки и действия към промяна, към преобразяване на статуквото – в държавата, в родното училище, в себе си.

Думи за общественика и родолюбеца Николай Хайтов произнесе Данчо Хаджиев, управител на Телевизия СКАТ. Д-р Елена Алекова, на която писателят завеща в автограф „родопската литературна нива“, говори за писателя и човека Николай Хайтов. Проф. Ивайло Христов, изследовател на Хайтово творчество, акцентира върху своеобразието на писателя като творец и гражданин, което видимо и с просто око го откроява изсред останалите му колеги.



След заключителните му думи „Хайтов завинаги!“, в съпровод на любимата на писателя родопска песен „Руфинка й болна легнала...“, присъстващите изразиха своята почит към родолюбеца писател, като положиха пред бюст-паметника венци и цветя. Те бяха поднесени от Борис Ячев, председател на партията, и собственикът на телевизията Валери Симеонов.

Сред присъстващите бяха синовете на писателя – скулпторът Александър Хайтов и архитект Здравец Хайтов, автори на бюст-паметника, актрисата Диана Хайтова, членове от Младежката организация „Бъдещето на България“, ученици и граждани на столицата.

​В Бургас все още единствено в офиса на телевизия СКАТ има мемориален знак на Николай Хайтов, въпреки че местният общински съвет още преди години гласува решение в морския град да бъде издигнат негов достоен паметник.

Пред барелефа на писателя работещите в телевизията, в сайта „Десант“ и активисти на „Консервативна България“ поднесоха цветя, за да отбележат годишнината от рождението на автора на „Диви разкази“.  



Николай Хайтов е роден на 15 септември 1919 г. в пловдивското село Яврово, в бедно семейство. Завършва прогимназия в родното си място, но вместо да постъпи в гимназия в Пловдив, няколко години работи като чирак в магазин за брашна, келнер в кръчма, камериер и общ работник в железопътните кариери край пловдивското село Крумово.

През 1976 г. печели първа награда на световния конкурс за къс разказ в Арнсберг, Германия. Носител е на Димитровска награда за проза, на литературната награда „Йордан Йовков” и на Вазовата награда за литература. Носител на ордена „Стара планина” (2000). Избран е за академик през 1997 г. от БАН. Хайтов е автор на над 10 пиеси, 800 статии и рецензии.

Сред най-известните му книги са „Шумки от габър” (1965) , „Диви разкази” (1967), „Бодливата роза” (1975), „Гробът на Левски” (1987), „Дневници” (1988-1990).

По негов сценарий са филмите „Краят на песента” (1970), „Козият рог” (1972), „Дърво без корен” (1974), „Мъжки времена” (1977), тв сериалът „Капитан Петко Войвода” (1981) и др.


В категории: Новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Pirot e Bylgarija
18.09.2023 04:07:18
0
0
Прецедентите като аргумент за Румъния да възвърне откраднатите артефакти, открити от румънски археолози или (случайно) от местни жители в Южна Добруджа по времето на румънската й окупация (1913-1916; 1918-1940):

Germany returns artefacts taken from Africa during colonial rule
27 Jun 2022
https://www.aljazeera.com/news/2022/6/27/germany-returns-artifacts-taken-from-three-african-countries

Belgian king begins return of more than 80,000 artefacts to DRC
Jun 8 2022
https://www.irishtimes.com/world/africa/2022/06/08/belgian-king-begins-return-of-more-than-80000-artefacts-to-drc/
King Philippe of Belgium has handed over a famous “Kakuungu” mask to the National Museum of the Democratic Republic of the Congo (DRC) — marking the return of the first of more than 80,000 artefacts that were looted by Belgium and are now expected to be given back to their country of origin.

The Netherlands returns hundreds of historic artefacts to Indonesia
07/15/2023
https://www.asianews.it/news-en/The-Netherlands-returns-hundreds-of-historic-artefacts-to-Indonesia-58804.html
The treasures had been looted from several Indonesia islands during the colonial period.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки