Глазурата на чашата влияе върху качеството на чая


Глазурата на чашата влияе върху качеството на чая
Снимка: shutterstock.com
15 Септември 2023, Петък


Вижте какво са установили японски учени 

Автор: Десант

Много е писано за ползана от пиенето на зелен чай, за неговата наситеност с антиоксиданти,  за предотвратяване на възпалителните процеси в организма, да способността в, да подобрява работата на сърцето и кръвоносните съдове.

Японски изследователи са установили обаче, че на цвета, аромата и вкусовите качества на напитката влияе... покритието на чашата, с която пием. 

Те препоръчват за запарването на зеления чай да се използва вода с температура от 60 до 90 градуса по Целзий. Врялата вода унищожава полезните му качества. А върху тях оказва влияние и глъзурата на избраната за поднасянето му посуда. 

Обикновено в Азия за целта се използват керамични чаши, гледжосани със смеси, съдържащи силиций, кобалт, алуминий, мед и титан. Тъй като за металите е характерен процесът на окисляване, това влошава цвета и качеството на напитката. 

Окислителните процеси имат негативно въздействие върху катехините и те започват да се разлагат, а чаят добива кафеникъв оттенък.

Учените провели различни опити, при които смесвали напитката с прахове за приготвяне на различни видове глазури. 

Експериментите продължавали около 6 часа. Най-силно въздействащисе оказали окисите на комаблта, медта и желязото. Титанът имал по-меко въздействие и избирателно унищожавал катехините. Той се използва, за да прави глазурата прозрачна. 

Останалите метали проявили оцветяващ ефект върху чая. 


В категории: Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки