Световен интерес към подводното ни културно наследство


Световен интерес към подводното ни културно наследство
Снимка: Министерство на културата
15 Септември 2023, Петък


На сесията на ЮНЕСКО в Риад бе представен новият документален филм за дейността и постиженията на Центъра ни за подводна археология

Автор: Десант

Подводното наследство на България, както и неговото опазване и изследване, бяха представени в Рияд в рамките на 45-ата разширена сесия на Комитета за световно наследство на ЮНЕСКО, която се провежда в столицата на Кралство Саудитска Арабия. 

 „България е сред първите страни в света, които започнахме да полагаме усилия за опазване на своето подводно културно наследство. Днес българският Център за подводна археология в Созопол е сред водещите в Европа.

С подкрепата на ЮНЕСКО ние работим активно за формиране на капацитет и прилагане на добри практики в тази област в България и на регионално ниво и сме готови да споделяме своя опит.“, сподели пред присъстващите посланици, ръководители на делегации и експерти от над 30 държави от целия свят заместник-министърът на културата Чавдар Георгиев при откриването на събитието, което е по инициатива на българското Министерство на културата.

Голям интерес предизвика и новият документален филм за дейността и постиженията на Центъра ни за подводна археология (ЦПА). Директорът му д-р Найден Прахов разказа за началото на подводните проучвания в България през 1921 г., за създаването на ЦПА през 1978 г., неговото развитие през следващите десетилетия и съвременните му научни постижения. Споделен бе опитът в прилагане на най-съвременни методи за подводни археологически проучвания и актуалните международни проекти.

Българските участници във форума представиха и приоритетни проекти и намерения на страната ни, като този за създаване на Център за култура и изкуства на остров „Св. св. Кирик и Юлита“ край Созопол, както и за основаването на Черноморски център по подводна археология под егидата на ЮНЕСКО.

Събитието продължи дълго след края на обявеното време и след представянето на филма премина в неформална дискусия, по време на която бяха отправени различни покани за международно сътрудничество.


В категории: Новини , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки