Австрия и Нидерландия не ни пускат в Шенген


Австрия и Нидерландия не ни пускат в Шенген
15 Септември 2023, Петък


Те са на мнение, че България и Румъния не могат ефективно да контролират границите си

Автор: Десант

Високопоставени официални лица от Нидерландия и Австрия заявиха, че страните им, които спират членството на България и Румъния в шенгенското пространство, още не са готови да дадат одобрението си.

Според съобщение от пресслужбата на Министерския съвет в София премиерът в оставка Марк Рюте е казал, че нидерландското правителство следи внимателно напредъка в прилагането на върховенството на правото в България.

В телефонен разговор с премиера Николай Денков той е допълнил, че кабинетът му е склонен да внесе отново в парламента на страната си въпроса, когато страната ни покаже още повече резултати по тази тема.

В доклад, представен пред народните представители в Хага, нидерландският кабинет обръща внимание на две препоръки от доклада на Европейската комисия (ЕК) за върховенство на правото в нашата страна от 5 юли - за структурата и състава на Висшия съдебен съвет (ВСС) и на инспектората към него, както и за превенцията и противодействието на корупцията, посочва още съобщението на МС.

Денков е уверил Марк Рюте, че през следващата седмица се очаква българският парламент да приеме промени в Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, с които ще се реформира Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество.

До средата на октомври е планирано да бъдат гласувани на първо четене предложените промени в конституцията, които се отнасят до ВСС. След това България ще информира ЕК и всички държави членки за постигнатия напредък в изпълнението на препоръките в доклада от 5 юли.

„Юрактив“ цитира на страницата си на немски австрийския вътрешния министър Герхард Карнер да казва: „На този етап няма за мен няма смисъл да се говори за разширяване на Шенген. Нуждаем се от повече контрол, а не от по-малко“. Според него „данните за миграцията показват увеличаване на пристигащите из цяла Европа и в много страни се обсъжда допълнителен контрол на границата - например на тази между Германия и Полша“.

Това е и отговорът му на въпроса дали Виена ще се отзове на призива на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайн от сряда България и Румъния "най-после да бъдат приети".

Австрийското правителство смята, че България и Румъния не могат ефективно да контролират границите си. В страната властите са критикувани от либералната опозиционна партия NEOS, а пред „Дневник“ евродепутат от Зелените (част от управляващата коалиция) каза, че това се прави заради вътрешнополитически и предизборни сметки и партията настоява външното министерство да прекрати това положение и да приеме двете страни в зоната на Шенген.


В категории: Новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Leskovac e Bylgarija
18.09.2023 04:08:15
0
0
Прецедентите като аргумент за Румъния да възвърне откраднатите артефакти, открити от румънски археолози или (случайно) от местни жители в Южна Добруджа по времето на румънската й окупация (1913-1916; 1918-1940):

Germany returns artefacts taken from Africa during colonial rule
27 Jun 2022
https://www.aljazeera.com/news/2022/6/27/germany-returns-artifacts-taken-from-three-african-countries

Belgian king begins return of more than 80,000 artefacts to DRC
Jun 8 2022
https://www.irishtimes.com/world/africa/2022/06/08/belgian-king-begins-return-of-more-than-80000-artefacts-to-drc/
King Philippe of Belgium has handed over a famous “Kakuungu” mask to the National Museum of the Democratic Republic of the Congo (DRC) — marking the return of the first of more than 80,000 artefacts that were looted by Belgium and are now expected to be given back to their country of origin.

The Netherlands returns hundreds of historic artefacts to Indonesia
07/15/2023
https://www.asianews.it/news-en/The-Netherlands-returns-hundreds-of-historic-artefacts-to-Indonesia-58804.html
The treasures had been looted from several Indonesia islands during the colonial period.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки