Екопътека „Николов чукар“ ще привлича туристи в Кунино


14 Септември 2023, Четвъртък


Маршрутът ще е дълъг около 7 км и ще минава край пещери, антични селища, останки от крепост от Втората българска държава и други културно-исторически и природни забележителности 

Автор: Дина Харизанова

Туристическа пътека „Николов чукар“ ще бъде изградена край село Кунино. Община Роман ояви обществена поръчка с прогнозна стойност 170 906 лв. без ДДС в търсене на изпълнител на проекта.

Общо 7 ще са местата за отдих по маршрута, както и една изгледна площадка, които са именувани на околните местности и забележителности. Освен възможност за отмора и пикник, те ще осигуряват и информация за близките културно-исторически обекти и застрашените видове животни и растения в района. 

Към всяко място за отдих ще има маси с пейки и беседки. Не се предвижда обаче монтаж на кошчета за отпадъци, а на информационните табели ще бъде указано, че всеки турист трябва да прибира всички празни опаковки обратно в раницата си – с цел да възпитават посетителите на отговорно отношение и поведение към опазване на природата.

Село Кунино се намира в западната част на Предбалкана. От него започва Карлуковския пролом, образуван от река Искър. Над кунинското землище има ясно очертан скален венец, изобилстващ от карстови форми – характерни за тукашния пейзаж скални венци и каменни кули. 

Районът е с много богата история. Природните му дадености привличат първите заселници по тези места още по времето на палеолита, като най-старите следи от човешко присъствие са установени в пещерното поселище Самуилица.

Около 1000 г. пр. Хр. в тези земи се заселват тракийски племена. На трудно достъпното и удобно за защита плато над Кунино трибалите поставят основите на античното селище Трулензис.

Животът тук продължава и през Средновековието. В местността Градище е съществувала крепост до падането на България под османско владичество, като до наши дни от нея са се запазили основите на стените и частично една от кулите.

В околностите на селото в северна посока има над 200 пещери, като някои от тях са дълбоки над 100 метра. Множество са и скалните образувания. 

В обхвата на туристическата пътеща ще попаднат пещерите „Самуилица“ I и II, „Гергевица“ и „Татаркинята“, тракийското селище Трулензис, праисторическото селище Самуилица, крепостта от Втората българска държава в местността Градище; както и паметника на легендарната Куна Кралица, управлявала в края на XIV в. своето „кралство“ като една от феодалните владетели в Искърския край.

Маршрутът на новата екопътека е дълъг приблизително 7 км. Началната му точка е в края на Кунино, в подножието на Николов чукар, с надморска височина 160 м. След 300 метра изкачване в западна посока се стига до статуята на закрилницата на Кунино – Куна. След още 300 м на север се намира първият кът за отдих. Той е под местността Калето, където има останки от антична крепост.

Следва спускане към река Барата, откъдето има отклонение за пещерата „Гергевица“. В близост до реката, на широка поляна със стари орехови дървета, е ситуиран най-големият кът за отдих, който носи името на пещерата. 

Трасето на екопътеката продължава към изгледната площадка „Николов чукар“, където ще има изградена дървена платформа с парапет, от която ще се разкрива главозамайваща глетка над селото и Искърския пролом.

След това маршрутът се отправя на североизток, като се заобикаля местността Малък дол. От там предстои спускане по стар римски път към последната забележителност – пещерите „Самуилица“ I и II. До тях се намира и последният кът за отдих. Следва плавно спускане към Кунино и края на пътеката.

Освен с очарователната си природа и древна летопис, селото е и известно и с единствената у нас Професионална гимназия по каменообработване, която е с над 100-годишна история. Това е и единственото училище в цяла Източна Европа, което обучава специалисти в този уникален и много ценен занаят.


В категории: Новини , Забележителности

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки