Сушата намали добивите на пшеница в Австралия, Канада и ЕС


Сушата намали добивите на пшеница в Австралия, Канада и ЕС
Снимката е илюстративна
14 Септември 2023, Четвъртък


По-голям ще е експортът от Русия, Украйна и Казахстан

Автор: Десант

Австралия, Канада и ЕС тази година ще изнесат по-малко пшеница. Причината е намаляването на добивите следствие на сушата. 

Този извод се налага от септемврийския отчет „Оценка на световното селскостопанско търсене и предлагане“ (WASDE) на американското земеделско министерство.

Аналитиците на агроведомството на САЩ прогнозират, че прозводството на пшеница в Австралия ще е 26 милиона тона, докато прогнозата на WASDE през август  бе за 29 милиона тона. Само преди месец се предполагаше, че спадът на реколтата ще е със 6 милиона тона, но сега той се оценя на 787,3 млн тона.

„Ако прогнозите се окажат верни, но това ще бъде първото тодишно намаление на световното зърнопроизводство на жито от 2018-1019 г. насам“ –  посочват американските аналитици, визирайки ниската реколта следствие на сушата в Австралия. 

Що се отнася до Канада, в септемврийския отчет на WASDE се очаква намаляване на обема на производство на пшеница от 2 до 31 милиона тона по същата причина.

За ЕС оценката на реколната е намалена с 1 милион тона до общо 134 милиона тона. 

По-ниски са прогнозите и на експорта от Австралия и Канада, които за Австралия са 19 милиона тона (с 2,5 милиона тона по-ниски от августовския показател), а за Канада достигат 23 милиона тона (1,5 милиона тона по-ниски от августовския показател).

Износът на пшеница от ЕС съставлява 37,5 милиона тона, което е с 1 милион тона по-ниско от оценките за август на WASDE.

Страните, където по оценка на американските аналитици експортът ще нарастне, са Русия, където се очаква повишение от 1 милион тона до 49 милиона тона, Украйна – плюс 500 000 тона до 11 млн тона, и Казахстан – плюс 1 млн тона до 10,5 млн тона.

По отношение на ечемика, руският експорт се увеличава с 300 000 т. и достига до 4,9 млн. т., докато прогнозата за Канада е с 300 000 т. по-малко, като износът се очертава да е максимум 2,3 милиона тона.


В категории: Земеделие и скотовъдство , Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки