Добавената реалност влиза в учебници за пети и шести клас


Добавената реалност влиза в учебници за пети и шести клас
12 Септември 2023, Вторник


Виртуалното съдържание е изготвено от българска стартъп компания, създадена от трима млади предприемачи

Автор: Десант

В предстоящата 2023/2024 учебна година ще бъдат използвани първите по рода си български учебници с добавена реалност, одобрени от МОН. Те са по математика и география за 5-ти и 6-ти клас. Издадени са от „Анубис” и „Булвест 2000”, а функционалността с добавена реалност се нарича „KlettAR” и е разработена за  издателство „Клет България“.

Виртуалното съдържание е изготвено от българска стартъп компания на име „Pop!Ed”, създадена от тримата млади предприемачи: Виктор Неделчев, Огнян Траянов и Димитър Костадинов.

Чрез сканиране на материала в учебника с телефон или друго устройство с камера, през приложението „KlettAR” се отваря 3D визуализация на обект, чрез който може да се преподава и възприема по-лесно учебното съдържание.

„Тази технология предразполага учениците да проявяват по-голям интерес към ученето. Ние вярваме, че въвеждането на дигитални елементи към хартиените учебници е крачка напред към бъдещето и ще направи както ученето, така и преподаването по-ефективно”, разказа Владимир Колев, управител на издателство „Клет България”.

Добавената реалност (AR - Augmented Reality), разширява физическия ни свят като добавя дигитална информация към него. Тя е наложена върху истинската ни заобикаляща среда като по този начин се комбинират дигиталният (3D модели, звуци, видеа, анимации, изображения) и реалният свят.

Основната разлика между добавената и виртуалната реалност е, че докато добавената реалност наслагва дигитални изображения и звук към реалния свят, виртуалната реалност се състои от изцяло компютърно генериран виртуален свят.

„Вярваме, че технологията е в състояние да задържи вниманието на по-младата аудитория към учебниците чрез практическо обучение. Софтуерът ни позволява на образованието да използва предимствата на добавената реалност чрез наслояване на интерактивни 3D модели, анимации и игри върху вече съществуващи учебници”, споделя Огнян Траянов, съосновател на компанията Pop!Ed.

Добавената реалност в учебниците е новост както за ученици, така и за учители, като все още едва 10% от населението на света използва такъв тип технология.

В сайта на издателство „Клет България“ може да се открие пълна информация за използването на KlettAR, както и демонстрационно видео за работа с него.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки