Родното място на първия български олимпийски шампион отбеляза своя празник


Родното място на първия български олимпийски шампион отбеляза своя празник
Снимки: Авторът
09 Септември 2023, Събота


По стара традиция селският събор в бургаското село Твърдица се прави на Рождество Богородично

Автор: Диана Славчева

Родното място на първия български олимпийски шампион – бореца Никола Станчев, отпразнува своя празник. По стара традиция селският събор в бургаското село Твърдица се прави на Рождество Богородично - 8 септември.

Близо до тази дата е и рожденният ден на първият ни олимпиец – 11 септември, така че в този ден твърдичани винаги отдават почит и на именития си съселянин, като и тази година поднесоха цветя пред неговия паметник в центъра на населеното място.Неотдавна Общинският съвет в Бургас реши площадът в Твърдица да носи името на първия ни спортист, завоювал златен медал за България на олимпиадата в Мелбърн през 1956 г. На негово име, в рамките на панаира се провежда и традиционният турнир по борба в селото.

Празничната програма събра на площада жителите и гостите на Твърдица, които се насладиха на изпълненията на певческата група при твърдишкия пенсионерски клуб „Никола Станчев“, фолклорна група „Росна китка“ от съседното село Маринка и самодейците от село Димчево.Присъстващите бяха поздравени от заместник-кмета на Бургас Диана Саватева. Раздадени бяха грамоти на дарители и хора, допринесли за просперитета на населеното място. 

Водосвет за здраве и благоденствие отслужи енорийският свещеник ставрофорен иконом Борис Беров.  Хора се извиха под съпровода на оркестър „Физиев бенд" и изпъленията на народните певци Стоян Физиев и Михаела Иванова. Докато траеше изпълнението на химна на Странджа „Ясен месец“, небето над Твърдица озари празнична заря.
В категории: Новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
vorik
10.09.2023 07:51:40
0
0
към Десант и репортерката Диана Славчева
Статията е нагледен пример за изкривяване на информацията /или така модерно наречена сега дезинформация/ !!!
От нея се подразбира, че нашият събор е дело на община Бургас и не е отронена и дума за истинските деятели- читалището, кметството и пенсионерският клуб без които нямаше да я има отличната организация а така също и спомоществователите без които нямаше да могат да пеят поканените певчески групи и да има заря накрая на вечерта. Не е казано защо именуването на площада е станало точно сега и по чия инициатива!
Статията типичен пример за "десантно полягане " пред властта !
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки