Замърсяването на въздуха усложнява работата на пчелите


Замърсяването на въздуха усложнява работата на пчелите
Снимката е илюстративна
08 Септември 2023, Петък


Те по-трудно усещат аромата на цветята

Автор: Десант

Британски изследователи са установили, че замърсяването на въздуха влияе негативно на дейността на пчелите. Поради тази причина насекомите много по-трудно усещат аромата на цветята. 

Специалистите са използвали аеродинамична тръба, благодарение на което са успели да проследят въздействието на озона върху миризмата на растенията. Оказало се, че той намалява нейния „шлейф“ и води до промяната й като цяло. 

Медоносните пчели били научени да идентифицират една и съща комбинация от аромати, след което тези аромати били променени с озон. Това попречило на насекомите да ги разпознаят. 

В крайна сметка, 52% от пчелите разпознали миризмата от разстояние 6 метра, намирайки се в центъра на „шлейфа“ й, но при двукратно увеличение на разстоянието този показател се намалил до 38%. В края на „шлейфа“ аромата бил разпознат едва от 10% от насекомите. 

Учените са на мнение, че озонът може да въздейства и на друго поведение на пчелите, което има отношение към миризмите, например на тяхната способност за привличане и търсене на партньор. 


В категории: Земеделие и скотовъдство , Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки