Община Стара Загора ще управлява археологически недвижими културни ценности за срок от 10 години


Община Стара Загора ще управлява археологически недвижими културни ценности за срок от 10 години
Снимка: trakiatour.com
08 Септември 2023, Петък


Вижте кои са те

Автор: Десант

Министерският съвет прие решение за безвъзмездно предоставяне за управление на археологически недвижими културни ценности - публична държавна собственост, на Община Стара Загора за срок от 10 години.

Недвижимите културни ценности са:

1. Античен комплекс при Западната порта на крепостта Августа Траяна, намиращ се в Стара Загора, кв. Възраждане, заемащ площ от 6852 кв. м.

2. Античен комплекс в южната част на Августа Траяна (Археологически обект „Централен площад“), намиращ се в Стара Загора, с площ от 12 657 кв. м.

3. Останки от антична сграда с мозаичен под и защитно монолитно покритие и подход за посетители, в Стара Загора, бул. ,,Митрополит Методи Кусев“ № 34, с площ от 120 кв. м.

4. ,,Неолитни жилища“ в източната част на селищна могила „Окръжна болница", със застроена площ 363 кв. м, включваща експозиционна зала и сервизни помещения.

Дейностите, свързани с опазване на културните ценности и осъществяването на други научни, културни, образователни и туристически дейности, ще се извършват в съответствие с изискванията на Закона за културното наследство от Регионалния исторически - Стара Загора.


В категории: Новини , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки