Нова находка допълва картината за монетно обращение в Русокастро


Нова находка допълва картината за монетно обращение в Русокастро
Снимка: РИМ-Бургас
07 Септември 2023, Четвъртък


Това е сребърен грош на сръбския крал Стефан Урош II Милутин, какъвто досега не е откриван там

Автор: Десант

Археолозите от РИМ – Бургас, проучващи българския средновековен град Русокастро под ръководството на д-р Милен Николов, откриха съвсем нова находка – сребърен грош на сръбския крал Стефан Урош II Милутин. Той управлява Сърбия от 1282 до 1321 г.

На монетата са изобразени от лицевата страна Исус Христос, а на обратната – кралят заедно със св. Стефан. Монетата е копие на венецианските грошове-матапани, които са най-стабилната валута на Балканите в края на XIII – началото на XIV в. поради тежестта си и високата проба сребро. При тях обаче са представени дожът, от чието име е отсечена монетата, и св. Марко – покровителят на Венеция.

Крал Стефан Урош II Милутин е владетелят, който успява да разшири териториално Сърбия за сметка на българските земи в Браничево на северозапад и Македония на югозапад. При неговото управление кралство Сърбия се уголемява неимоверно, за сметка освен на български, но и на византийски земи на север от Солун. Канонизиран е за светец, а мощите му се съхраняват в църквата „св. Неделя“ в София.

Крал Стефан Урош II Милутин се е женил цели пет пъти, като една от съпругите му е българската принцеса Ана Тертер, дъщеря на българския цар Георги I Тертер. Една от дъщерите му – Ана-Неда, е първата съпруга на българския цар Михаил III Шишман Асен.

За археолозите монетата е важна, понеже такава находка за пръв път се открива в средновековния град Русокастро. Тя разширява картината на известното досега монетно обращение в града.

Разкопките на средновековния български град Русокастро се изпълняват от Регионален исторически музей – Бургас и са финансирани от Община Камено и Министерството на културата на Република България.


В категории: Новини , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки