Шест старозагорски села отбелязват празника си в Деня на Съединението на Княжество България и Източна Румелия


Шест старозагорски села отбелязват празника си в Деня на Съединението на Княжество България и Източна Румелия
Снимка: Архив starozagorci.com
05 Септември 2023, Вторник


Това са Сладък кладенец, Оряховица, Пряпорец, Малко Кадиево, Змейово и Стрелец

Автор: Стефани Бабадалиева

На 6 септември -  Денят на Съединението на Княжество България и Източна Румелия, шест старозагорски села отбелязват празника си - Сладък кладенец, Оряховица, Пряпорец, Малко Кадиево, Змейово и Стрелец.

Празничната програма в с. Сладък кладенец започва от 10.00 часа на площада в селото и обещава разнообразни забавления с Детски танцов ансамбъл „Броеничка“, фолклорна формация „Радост“, кулинарна маса, изложба на старинни оръжия и благотворителен базар.

В Оряховица официалното начало на празника „Да пеем и играем под небето на България“  е от 11.00 часа с песни и танци на центъра със самодейната група на селото – „Гайтан“, рецитал на патриотични стихотворения, посветени на Деня на Съединението и завършек с празнично хоро.

Точно в 12.30 часа,  на празник канят и село Пряпорец, където хора ще се вият с фолклорен ансамбъл „Загоре“, който дава началото на програмата.

В 18.00 часа, в село Змейово ще се проведе съпътстваща програма към юбилейното петнадесето издание на Празника на пелина. Ще бъде отслужен молебен за богата реколта, а най-добрите лозари и майстори на змейовския пелин ще получат грамоти. Участие в празника ще вземат самодейците от читалището, както и мъжка фолклорна група „Тракиец“. Ваня Бонева, докторант в Аграрен факултет на Тракийски университет, ще представи дисертационния си труд, свързан с лечебните растения, използвани за направата на наложен пелин.

Денят завършва с празнична програма в с. Малко Кадиево от 18.30 часа с ансамбъл „Загоре“ и Детско-юношески народен хор „Жарава” при НЧ "Родина - 1860", както и певческата група към читалището - „Житен клас“.

По повод деня на Съединението, на 8 септември, от 18.00 часа, в село Стрелец също канят на празник. Гостите на селото ще имат възможност да се насладят на възстановка на исторически моменти от клуб „Любителите на историческо оръжие – Поп Минчо Кънчев“. Музика и танци ще повдигнат настроението със състав „Радост“, редица самодейни състави и ансамбли, както и ансамбъл „Загоре“.

Източник: Пресцентър на Община Стара Загора


В категории: Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки