С въздушно пръскане започна борбата срещу боровата процесионка


С въздушно пръскане започна борбата срещу боровата процесионка
Снимка: ИАГ
05 Септември 2023, Вторник


От края на август до началото на октомври срещу вредителят в страната се пръскат между 10 и 30 хиляди декара  

Автор: Десант

В началото на септември чрез въздушно пръскане започна борбата срещу боровата процесионка в обхвата на дейност на Лесозащитна станция - Пловдив, информират от Изпълнителна агенция по горите.

В района на Регионална дирекция по горите - Кърджали са третирани иглолистни гори на обща площ от 3800 дка в три горски и едно ловно стопанства на територията на Южноцентрално държавно предприятие - Смолян.

На база годишната прогноза за очаквано обезлистване от вредителя и след извършени контролни обследвания, както и съгласно издадени предписания от ЛЗС Пловдив, се извърши въздушно пръскане на боровите насаждения в ДГС Ардино, ДГС Момчилград, ДГС Кирково и ДЛС Женда. Беше приложен биологичен инсектицид, с активно вещество на основата на Bacillus thuringiensis.

Самото въздушно пръскане се реализира от лицензиран авиооператор, с необходимата летателна техника и система за ултрамалообемно пръскане.

Стопанствата създадоха нужната организация за провеждане на мероприятието, като своевременно бяха уведомени пчелари и други заинтересовани страни в районите на пръскане.  Цялостната дейност по подготовката и провеждането му се извърши под контрола на ЛЗС Пловдив, РДГ Кърджали и ЮЦДП Смолян.

Боровата процесионка е вредител, който атакува иглолистата и при масово нападение е в състояние да обезлисти силно иглолистните култури и насаждения. Ежегодно срещу вредителят в страната се пръскат между 10 и 30 хил. дка. Това става от края на август до началото на октомври и е насочено срещу новото поколение.

Съгласно лесопатологична прогноза за 2023 г. и след контролно обследване ще бъде извършено въздушно пръскане на над 12 хил. дка иглолистни гори.

Предстои третиране в района на регионални дирекции по горите Стара Загора, Пловдив, Пазарджик, Смолян, София, Кюстендил и Благоевград.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки