Сушата вдига цената на захарта


Сушата вдига цената на захарта
Снимката е илюстративна
04 Септември 2023, Понеделник


Очаква се Индия да забрани износа на тази стока

Автор: Десант

Съобщенията за възможна забрана на износ на захар от Индия вдигна цените на тази стока и в края на август те достигнаха да 12-годишния си максимум на европейския фючърсен пазар. По думите на аналитиците, дори и без това, глобалният захарен баланс се намира в дефицит.

Цените на бялата захар на европейския фючърсен пазар стигнаха 730 долара за тон. За сравнение, през миналата година тя беше 250 долара и даже по-малко. В края на седмицата цените малко паднаха, но все още са на много високи нива. 

Агенция „Ройтерс“ съобщи, че съдейки по всичко, Индия планира да забрани на своите захарни заводи да изнасят продукцията си през сезона 2023-2024 г, който започва през октомври. Причината е, че слабите мусонни дъждове са намалили драстично урожая от захарна тръстика в страната. 

По данни на тамошното Метеорологично бюро, в щата Махараштра, където са съсредоточени близо 40% от производството на захар в Индия, от началото на сезона са паднали с 20% по-малко валежи от обичайното. 

От индийското земеделско министерство заявяватг, че ще вземат окончателно решение за експорта на захарта, след като бъдат получени реалните оценки за общия обем на производството.

Индия разреши на заводите да изнесат 6,1 милиона тона захар през текущия сезон 2022/23 г. до 30 септември, докато за предишния сезон това количество бе рекордните 11,1 милиона тона.

В същото време от земеделското министерство на САЩ прогнозират, че световното производство на захар може да нарастне с 6% в сравнение с миналата година. Оттам очакват, че производството на захарно цвекло в Европейския съюз също ще се увеличи с над половин милион тона

Причината за този оптимизъм е увеличаването на засетите с него площи в Полша, Испания, Румъния, Словакия и Унгария, което би трябвало да компенсира намалянето на насажденията със захарно цвекло във Франция. 

Междувременно обаче, на 10 август Международната захарна организация  ISO заяви, че световното производство на захар е спаднало с 1,2% до 174,8 милиона тона за 2023/24 г. А това оцначава, че на  световния пазар на тази стока ще има дефицит от 2,12 милиона тона. 

Глобалният трейдър на захар Czarnikow съобщи на 7 август, че производството на захар през този сезон в Тайланд (вторият по големина експортьор след Бразилия) е спаднало с 31% в сравнение с аналогичния период на миналата година и е достигнало 17-годишния минимум от 7,4 милиона тона. Причината също е сушата. 

Към момента количеството на валежите в Тайланд е значително по-ниска от същия период през 2022 г., а появата на Ел Ниньо може още да намали дъждовете. Обикновено топлото течение носи проливни дъждове в Бразилия и засушаване в Индия, което се отразява негативно на захаропроизводството. За последен път Ел Ниньо предизвика суша в Азия през 2015 и 2016 г., когато цените на захарта рязко скочиха. 


В категории: Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки