На 7 октомври в село Кости ще се проведе второто Гайдарско надсвирване „Странджанска гайдуница“


На 7 октомври в село Кости ще се проведе второто Гайдарско надсвирване „Странджанска гайдуница“
Снимка: Тракийски културен клуб „Св. св. Константин и Елена“ - Царево
04 Септември 2023, Понеделник


В конкурсната програма ще се включат изпълнители на гайда от цялата страната и чужбина, както индивидуални инструменталисти, така и гайдарски групи

Автор: Десант

На 7 октомври в село Кости ще се проведе второто Гайдарско надсвирване „Странджанска гайдуница“.

Организатор на надпреварата е Тракийският културен клуб „Св. св. Константин и Елена“ в Царево, а събитието се реализира с подкрепата на Национален фонд „Култура“, Община Царево и дарители.

В България гайдата се среща във всички фолклорни области. Тя е безценен спътник на българина през целия му живот, участва във всички значими празници, обичаи и обреди, свързани с бита и нравите на населението.

Гайдата е на особена почит в Странджа планина. Едни от най-емблематичните и харесвани инструменталисти-гайдари на България са родени или свързани с района на Странджа.

Не минава празник без да писне гайда и да задумка тъпан. Тези два, сакрални за странджанци, инструмента съпровождат едни от най-мистичните обреди запазени до днес – Нестинарство, Кукеров ден, Коледуване.

Целта на гайдарското надсвирване „Странджанска гайдуница“ е: да се популяризира странджанската инструментална музика, любовта към гайдарското изкуство и фолклора; да се осъществи обмяна на опит между гайдари от цялата страна и чужбина; да спомогне за запазване и популяризиране на спецификата на гайдата в Странджа.

В конкурсната програма ще се включат изпълнители на гайда от цялата страната и чужбина, както индивидуални инструменталисти, така и гайдарски групи.

Категориите са за изпълнения на висока (джура) и ниска (каба) гайди в различни възрастови групи. 

Изпълненията ще бъдат оценявани от 5-членно жури, което ще има задача да съблюдава за чистотата и техниката на изпълнение, съответствието с региона и регламента на надсвирването, както и за стиловите особености на изпълнение.

То ще присъди първо, второ, трето и поощрително място за всяка възрастова група в съответната категория, а доказалите безспорно дарование с висока степен на художествено-изпълнителско майсторство ще се окичат с три приза: Приз „Странджанска гайдуница“, Приз на Тракийски културен клуб „Св. св. Константин и Елена“ и приз на името на известния странджански гайдар Пейчо Пейчев.

Наградите за всяко място и призовете са парични, предметни и диплом.


В категории: Добри Вести , Фолклор

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки