Любопитно: „Кървава Луна“ спасява Христофор Колумб в Ямайка


Любопитно: „Кървава Луна“ спасява  Христофор Колумб в Ямайка
Снимката е илюстративна
31 Август 2023, Четвъртък


Вижте как мореплавателят изиграл араваките на Карибския остров

Автор: Десант

При пълно лунно затъмнение земният спътник често се обагря в червен отенък и бива наричан „кървава Луна“. 

Легендарна е една история, за която се твърди, че се е случила с Христофор Колумб при четвъртата му експедиция до американския континент. 

През юни 1503 г. дървояди унищожили два от четирите му кораба, принуждавайки го да хвърли котва на един остров в Карибско море, който днес е известен като Ямайка.

Първоначално населяващото го племе араваки посрещнали бедстващите пътешественици  дружелюбно, но след време отношенията между тях се влошили и се стигнало до там, че европейците убили неколцина от местните жители. 

Разярени, туземците престанали да помагат на чужденците да си намерят храна и Колумб осъзнал, че на острова ги чака глад. 

Добре, ама един от неговите хора, носил със себе си алманаха с астрономически явления на Йоханес Региомонтан, който съдържал сведения и за лунните затъмнения от 1475 до 1506 г.

Научавайки, че скоро предстои такова, три дена преди да настъпи това явление откривателят на Америка отишъл при местния вожд и му заявил, че на християнския бог не му харесва, дето араваките не дават на своите гости маниока и риба. И понеже Господ много се бил разгневил, щял да боядиса Луната червена. 

Когато това действително се случило, изплашените аборигени дотърчали при адмирала, награбили кой колкото може да носи провизии, умолявайки Колумб да се застъпи за тях пред своя бог. 

Това се случило в далечната 1504 г., а измамата на Колумб променила хода на историята. Защото без тази илюзия, колонизацията на Америка едва ли би могла да се случи в този вид, в какъвто е известна от историята. 


В категории: История , Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки