Започват тазгодишните археологически разкопки в римските терми на Акве калиде


Започват тазгодишните археологически разкопки в римските терми на Акве калиде
Снимка: РИМ-Бургас
31 Август 2023, Четвъртък


Ще продължи проучването на североизточния ъгъл на банята в зоната на нейната североизточна кула, северна стена и новооткрит римски басейн

Автор: Десант

На 4 септември започват археологическите проучвания в най-прочутите антични бани от българските земи – Акве калиде, които се намират в днешния бургаски квартал Ветрен. Тук е имало обитаване още през халколита (V-IV хил. пр. Хр.), а впоследствие горещите термални извори са използвани от траки и елини. В края на I в. пр. Хр. са изградени монументални римски бани с площ от 5 декара, преустроени през VI в.

Горещите извори са използвани за лечение и през средните векове, за които говорят над 50 византийски моливдовули – оловни печати, от X – XII в., както и златния пръстен-печат с надпис на кирилица, указващ че принадлежи на Петър – братовчед царев и епикерний (виночерпец) на неизвестен български цар.

През XV в. в центъра на римската баня е построена нова баня. Тя е дело на един от наследниците на Михал бей – ислямизиран византийски аристократ, който е бил един от най-висшите османски сановници през XIV в., и който днес се приема в османската история като един от бащите на османската нация.

Термите са били ползвани за лечение от римски, византийски и български владетели и аристократи, от аварския каган Баян и от самия султан Сюлейман Великолепни, който за благодарност ремонтира банята и учредява ежегоден панаир в Акве калиде.

През 2023 г. научните ръководители доц. д.н.а. Димчо Момчилов и ас. Мирослав Класнаков възнамеряват да продължат проучването на североизточния ъгъл на банята, в зоната на нейната североизточна кула, северна стена и новооткрит римски басейн.

Разкопките се изпълняват от Регионален исторически музей – Бургас. За поредна година финансирането им е от Община Бургас, благодарение на която стана възможно широката общественост са се запознае с монументалната архитектура от римската и средновековната епоха на този изключителен археологически обект, описан в историческите извори като най-прочутите древни минерални бани в Римската империя.

Бургаската общинска администрация изгради края тях посетителски център, музей и спацентър, в който лечебните процедури се извършват така, както са изпълнявани и в древноримските бани.


В категории: Новини , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки