В Арктика наблюдаваха рядката бяла дъга


В Арктика наблюдаваха рядката бяла дъга
Снимка: Арктически плаващ университет
31 Август 2023, Четвъртък


Зрелищното явление с трае само няколко мига

Автор: Десант

Участници в експедицията „Арктически плаващ университет 2023“ успяха да заснемат редкия  природен феномен бяла (или мъглива) дъга. Тя е наблюдавана  от борда на кораба „Михаил Сомов“ на път към нос Желание. 

Любопитното явление се среща на арктическите ширини и в други мъгливи местности. То трае само няколко мига, така че възможността да бъде увековечено в кадър е много рядка и се смята за изключителен късмет. 

Формирането на седемцветната дъга става на фона на дъждовни капки и така ясно може да се види спеткърът на светлината. Но в случая с бялата дъга, наричана още и мъглива, пречупването на дъгата става на фона на по-ситните капчици на мъглата.


Формирование цветной радуги осуществляется на дождевых каплях, из-за этого можно видеть четкий спектр света. А в случае с белой, или туманной, радугой преломление происходит на каплях тумана, которые имеют меньший размер. Поради това лъчите се смесват и цветовете на дъгата избледняват. 

Изследователите съобщават, че тези от тях, които са участвали в първия курс на експедицията, са успели да станат цели два пъти свидетели на удивителното небесно зрелище. 


В категории: Парадокси , Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки