РЕТРО: През 30-те години на миналия век в България се е празнувала „гроздова седмица“


РЕТРО: През 30-те години на миналия век в България се е празнувала „гроздова седмица“
Снимката е илюстративна
31 Август 2023, Четвъртък


Създаден е Национален комитет за пропаганда на гроздето и гроздовия сок

Автор: Яна Славянска

Преди 90 години в началото на есента в София е образуван Национален комитет за пропаганда на гроздето и гроздовия сок. Инициатори за създаването му са министерствата на земеделието, на просветата, на благоустройството и на войната, както и Светият синод, Българската въздържателна федерация и Гравната дирекция на народното здраве. 

По градове и паланки в България се основават и местни околийски комитети от представители на випросните министерски ведомства и организации.

​За пореден път от 24 септември до 2 октомври 1933 г. в страната ни се провежда така наречената Гроздова седмица. За провеждането й в Казанлък свидетелства дописка в брой 220 на вестник „Казанлъшка искра“ от същата година.

От нея научаваме, че в Града на розите откриването на Гроздовата седмица става с подходящи сказки в салона на местното дружество „Искра“. След тях се провежда манифестация, начело с военна музика, в която се включват с плакати както гражданите, така и учащи от всички училища, както и представители на различни градски организации.

Манифестацията завършва с хоро на централния площад. 

През цялата седмица пред учениците и войниците в казармата в Казанлък се изнасят сказки и беседи. Беседи изнасят и свещениците във всеки местен храм. 

Открива се и изложба на грозде, гроздови продукти и апарати и уреди за безалкохолно производство. 

Във всички лозарски села за отпразнуването на Гроздовата седмица се образуват нарочни селски комитети. 

Както отбелязва старата газета: „това скромно тържество цели да направи достояние на всички истината, че гроздето и гроздовите безалкохолни продукти са отлична храна и лек за всички хора“.

Цели се също „да се засили вътрешната консумация на гроздето“, което пък, от своя страна, се вярва, че „ще смекчи бушуващата лозарска криза, в частност, и общата стопанско-икономическа криза въобще“.

Апропо, по онова време в Казанлък бил инсталиран апарат за пастьоризиране на гроздов сок, наричан в онези години „течно глрозде“. Обикновените граждани можели да го ползват срещи 20-30 стотинки на литър. За целта те трябвало да си приготвят бъчви или дамаджани.

За приготвянето на гроздовия сок по този начин били издавани специални брошури, която агроведомството предоставяло на желаещите срещу 5 лева. Разпространявали се и от вегетарианската гостилница. 


В категории: Новини , Земеделие и скотовъдство

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки