Преди 90 години: Разрешават на бръснари и фризьори да работят в неделя и в празничните дни, но само до обяд


Преди 90 години: Разрешават на бръснари и фризьори да работят в неделя и в празничните дни, но само до обяд
31 Август 2023, Четвъртък


Но пък им се забранява да приемат клиенти през целия ден в понеделник

Автор: Диана Славчева

През 1933 г. е обнародвана нова наредба на Дирекцията по труда и обществените осигуровки, която въвежда промени в работното време на бръснари и фризьори. 

С нея им се разрешава да работят всяка неделя и в празничните дни, но само до обяд. 

Но пък им се забранява да приемат клиенти през целия ден в понеделник.

В книгата си „Когато нямаше електричество“, издадена в Ловеч през 2005 г., Пламен Ечков разказва:

„От началото на XX в. до 1944 г. бръснарите в Ловеч са е дно от най-многобройните занаятчийски съсловия. По-голямата част от тях са българи, но има и турци – Мехмед Татарлъ, Салито (на негово име до днес се нарича районът, където се е намирала бръснарницата му). По традиция техните дюкяни са разположени на три места – на Покрития мост (от старата баня до Покрития мост), а за по-заможните и инициативните – на главната улица „Търговска”.

Характерно за инструментите им през този период, че всичките – ножици, бръсначи, ръчни стригачни машинки, са от световноизвестната немска марка „Солинген”.

Бръснарите в града са толкова много, че през 30-те години на XX в. основават собствен струнен оркестър, начело с Георги Павлов – Паганини.

Макар че в Западна Европа и САЩ електрическите машинки за бръснене и подстригване навлизат още в началото на 30-те години, до 1944 г. в Ловеч бръснарите си карат по старому с традиоционните инструменти. Но тай като жените са готови на всичко, за да са красиви, модерното и новото се възприема първо в тази област.

В стария ловешки вестник „Стремление” с педантична точност се отбелязва, че в края на 30-те години на XX век в бръснарниците на Юрдан Петров („Савоя”) и Димитър Драганов („Виктория”) се въвежда за първи път електрически апарат за фризиране („Ондола” и „Хигия”). По същество това са електрически маши за къдрене и каски за изсушаване. В началото на 40-те години в магазините на братя Колеви („Розова долина”) се появяват и първите самобръсначки“.


По времето на соца бръснарниците са обществени, а започват отново да стават частни след 1990 г. 


В категории: Добри Вести , Нова история

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки