В Богомилово ще се проведе Първият национален фолклорно-кулинарен „Празник на лютеницата и зимнината”


В Богомилово ще се проведе Първият национален фолклорно-кулинарен „Празник на лютеницата и зимнината”
Снимката е илюстративна
30 Август 2023, Сряда


На 23 септември на открита сцена пред местното читалище среща ще си дадат фолклорът и кулинарията

Автор: Яна Славянска

В старозагорското село Богомилово тази есен ще се проведе Първият национален фолклорно-кулинарен „Празник на лютеницата и зимнината”. На 23 септември на открита сцена пред местното читалище среща ще си дадат фолклорът и кулинарията.  

Целта на събитието е да съхранява, популяризира и предава на следващите поколения традициите в приготвянето на кулинарни изделия с плодове и зеленчуци, а също и да разпространява, съхранява и развива музикалното танцово и песенно изкуство от различни етнографски области.

И фолклорната, и кулинарната част ще са с конкурсен характер, като класирането на кулинарните изделия ще се извърши в пет категории: лютеница; консервирани храни и туршии; сладка; тестени изделия и традиционни ястия – местни и от други населени места. 

По време на фестивала ще се извърши демонстрационно варене на лютеница в голяма тава и представяне процеса на приготвянето й; представяне на продукти, рецепти, технологични решения от производители на консервирани храни и продукти от местни жители и технолози на фирма „Дерони Стара Загора“ ООД; състезания и работилници за деца; дегустации; представяне на занаяти и ръчно изработени изделия; изложба на предмети и инструменти, свързани с градинарството и др.

Концерт ще изнесат местни и регионални самодейци, а фолклорната програма ще е с участието на бесарабския славей Лилия Семкова.


В категории: Добри Вести , Фолклор

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки