2-ра Тунджанска механизирана бригада ще отбележи 25 години от създаването си


2-ра Тунджанска механизирана бригада ще отбележи 25 години от създаването си
Снимка: Община Стара Загора
29 Август 2023, Вторник


Формированието е горд наследник на бойната слава и традиции на 8-ма пехотна Тунджанска дивизия

Автор: Десант

В първия ден на септември 2-ра Тунджанска механизирана бригада ще отбележи с богата програма 25 години от създаването си, информират от Община Стара Загора.

Мероприятията ще се проведат на площада пред сградата на общината в Града на липите и ще започнат в 11 ч. с тържественото строяване и награждаване на военнослужещи и цивилни служители от състава на военното формирование.

От 11,15 ч. молебен за здраве ще отслужи Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан, а в 12,30 ч. е началото на концерта на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили.

Вечерта от 19 ч. музикален поздрав по повод 25-годишнината ще отправят Военният духов оркестър на 2-ра Тунджанска механизирана бригада и популярната изпълнителка Михаела Филева.

Военното формирование е горд наследник на бойната слава и традиции на 8-ма пехотна Тунджанска дивизия, създадена с указ №88/30 декември 1903 г. на княз Фердинанд. Тя взема активно участие в Балканската, Междусъюзническата, Първата и Втората световни войни.

След реорганизацията на 2-ра мотострелкова дивизия, бригадата става продължител на бойните традиции на Втора, Седма и Седемнадесета мотострелкови дивизии.

За опазване историческото наследство и продължаване на бойните традиции на българската войска с министерска заповед от 19 ноември 1998 г. на бригадата е присвоено наименованието „Тунджанска”, а със заповед от 4 юли 2001 г. ѝ е връчено бойно знаме.

В сегашния си вид бригадата функционира от 2012 г. Дислоцирана е в четири гарнизона, които са административни центрове на областите Стара Загора, Ямбол, Хасково и Плевен.

Девизът на военнослужещите от 2-ра Тунджанска механизирана бригада е „Решителност и чест“.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки