Франция ще похарчи 200 милиона евро за унищожаване на вино, в Бордо ще изкореняват лозя


Франция ще похарчи 200 милиона евро за унищожаване на вино, в Бордо ще изкореняват лозя
Снимката е илюстративна
28 Август 2023, Понеделник


Вижте причината за тези мерки

Автор: Десант

Френското правителство обяви, че ще задели 200 милиона евро за финансиране на унищожаването на излишъците от производството на вино в опит да подкрепи изпитващите трудности винопроизводители и да вдигне цените на гроздовата напитка.

Както пишат журналристи от Агенция Франс прес, няколко големи винопроизводителни райони във Франция, в частност знаменитият Бордо, изпитват трудности заради комплекс от проблеми, свързани с промяната на навиците за потребление, кризата със стандартите на живот и последствията от Ковид 19.

По данни на местна асоциация на фермерите, намаляването на търсенето на вино е довело до свръхпроизводство, рязко падане на цените и сериозни финансови затруднения за всеки трети винопроизводител от Бордо. 

Първоначалният фонд на ЕС за унищожаване на виното бе в размер 160 милиона евро. От френското министерство на селското стопанство се надяват, унищожаването на виното да помогне да се спре падането на цените, а фермерите да запазят бизнеса си. 

Югозападната област Лангедок, която е една от най-големите винопроизводителни район в страната, също силно пострада от намаляването на търсенето. Там се надяват да успеят да продадат получения от дестилирането на излишното вино етанол за използването му в нехранителни продукти като дезинфекциращи и почистващи средства или парфюми.

Земеделското министерство обяви през юни, че отделя 57 милиона евро за изкореняването на около 9500 хектара лозя в Бордо. В същото време има и други държавни средства, които са достъпни за насърчаване на лозарите да се заемат с отглеждането на други култури като маслини например. 

За последен път Европа пострада от т.нар. „винено езеро“ в средата на 2000-те години, което принуди ЕС да реформира селскостопанската си политика, за да съкрати масовото производствдо на вино. 

По данни на Брюксел, блокът от 27 страни членки губи ежегодно по 1,06 милиарда евро за този сектор. Покрай дългосрочната тенденция за ориентиране на потребителите към билата и други алкохолни напитки, отрасълът силно пострада и от затварянето на барове и ресторанти заради ковид кризата. 

В резултат пък на неотдавнашния ръст във Франция на цените на хранителните продукти и горивото, свързан с руско-украинския конфликт и съответно със санкциите по отношение на Руската федерация, обикновените французи намалиха своите разходи за второстепенни стоки като виното. 
 
Европейската комисия заяви, че потреблението на вино през настоящата година, е намаляло със 7% в Италия„ с 10% в Испания, с 15% във Франция; с 22% в Германия и с 34% в Портогалия. В същото време, производството на вино в основните винопроизводителни европейски страни е нарастнало с 4%. 

По данни на ЕК, най-много са пострадали винарите, произвеждащи червени и розови вина от определени региони на Франция, Испания и Португалия.


В категории: Земеделие и скотовъдство , Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки