България ще подпомогне два социални проекта на гимназията в молдовския град Тараклия


България ще подпомогне два социални проекта на гимназията в молдовския град Тараклия
25 Август 2023, Петък


Отпускането на помощта бе инициирано през 2020 г. от тогавашния заместник-председател на 45-ото Народно събрание Валери Симеонов

Автор: Диана Славчева

България ще подпомогне два социални проекта на гимназията в молдовския град Тараклия.  С финансовата подкрепа на българското правителство там ще бъдат изградени столова и спортна зала. 

Отпускането на помощта бе инициирано през 2020 г. от тогавашния заместник-председател на 45-ото Народно събрание Валери Симеонов.

„Бесарабските българи винаги ще ви бъдат благодарни за тази помощ“ - се казва в писмо до него от председателя на район Тараклия Иван Паслар.

Днешното селище Тараклия е основано през 1813 г. от български преселници. Днес в него живеят към 15 хиляди души, предимно етнически българи. В края на септември там предстои да се открие Младежки център „Васил Левски“ и паметник на Апостола на свободата.


В категории: Добри Вести

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Енциклопедия на Румъния
26.08.2023 11:28:11
0
0
Румънските "историци" твърдят че молдовски народ и език били изобретения на Съветски Съюз, обаче много от молдовците в днешна независима държава Молдова и през междувоенното време (1920-1939/1940 г.) имаха не-румънско молдовско етническо и национално самосъзнание.
Това личи и из румънски книги от онова време. Например, в Енциклопедия на Румъния (Enciclopedia Romaniei), том 2. (от 1938 г.), на страница 419 пише за окръг Сорока (Soroca) (днес в състав на Молдова):
"молдовски окръг където националното съзнание се е запазило будно, много по-будно отколкото в съседните окръзи"
[...]
"Националното съзнание много по-развито от съседните окръзи, а младите поколения, израснали [тоест образовани] в румънски училища, почти не могат да бъдат различени от молдовските румънци"

в оригиналния текст:

"Un judet moldovenesc, in care constiinta nationala s'a pastrat treaza, - mult mai treaza decat in judetele invecinate.
[...]
Constiinta nationala mult mai desvoltata decat in judetele vecine, iar generatiile noui, crescute in scoli romanesti, abia se mai pot deosebi de romanii moldoveni"

Съседните окръзи на Сорока бяха Орхей/Orhei, Хотин/Hotin и Бълць/Balti. Значи: в последните дялът на румънизираните молдовци не беше толкова голям в сравнение с окръг Сорока (може би, чак е вероятно етническите молдовци да са преобладавали над румънизираните)

https://archive.org/details/enciclopedia-romaniei-1938-vol-ii/page/n509/mode/2up?view=theater

тоест: молдовците в окръг Сорока в Бесарабия (Бесарабия = Източна Молдова) не могат да се различават от (отдавна румънизираните) молдовци в западна част от историческа област Молдова. Последните бързо се бяха румънизирали след 1859 г., докато молдовците в източна част на истор. област Молдова си запазват молдовското етническо самоопределение. Източна Молдова през 1812 г. става част от Руската Империя и е преименувана от руснаците Бесарабия. Това име (по-точно Басарабиа/Basarabia) е навлизало и в румънски език.

1859 е година когато османска автономна Молдова (тоест: Западна Молдова) се влива в османска автономна Влахия (на румънски Влахия/Влашко = "Цара Ромынеаскъ"/"Tara Romaneasca", тоест "Румънска Страна/Земя"). От 1862 г. общата "обединена" автономна османска "страна" ще се нарече Румъния (на румънски: Ромыниа"). Тоест: от Румънска Страна стана Румъния, като името Молдова изчезва да се употреби и за автономна област. "Столицата" на Влашко (на Румънска Страна), гр. Букурещ/Bucuresti стана "столица" и на Румъния, докато бившата "столица" на автономна Молдова (гр. Яш/Iasi) губи значение и важност, не е повече "столица" поне на една автономна област в рамките на Османска Империя.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки