Предприемат аварийни консервационни дейности по зидовете и сводовете на кулата в римските терми на Одесос


Предприемат аварийни консервационни дейности по зидовете и сводовете на кулата в римските терми на Одесос
Снимка: Авторът
21 Август 2023, Понеделник


За целта от Регионалния исторически музей във Варна обявиха обществена поръчка

Автор: Дина Харизанова

Регионалният исторически музей във Варна обяви обществена поръчка за извършване на аварийни консервационни дейности по антични зидове и сводове на обект „Римски терми на Одесос – централна кула”.

Римските терми са обявени за архитектурно-строителен паметник на културата през 1968 г. и са със статут на недвижима културна ценност. 

При многогодишното експониране на открито оригиналният градеж понася физически загуби, които се изразяват в поява на микро- и макропукнатини, нарушаване на връзката между тухли и свързващ разтвор, отделяне и опадане на фрагменти, ерозия на повърхностния слой и др.

При изпълнението на обществената поръчка фрагментите с нарушена връзка помежду си, които все още не са отделени от градежа, ще бъдат отстранени механически до достигане на здрава основа. Отпадналите тухли ще бъдат събрани и почистнети от ерозиралия разтвор, като ще се подготвят за повторна употреба.

Ще бъде извършено и консервационно подзиждане с римски тухли от археологическия обект и камък и подсилване с вградени в структурата арматурни карбонови пръти в опасно обрушените площи около и под големите квадри на върха и по другите компрометирани участъци на хоризонталните и вертикални площи на кулата.

Самата кула и прилежащата й галерия са единствените части от термите, известни в края на XIX век. Кулата е била инкорпорирана в прилежащите жилищни сгради, от които са останали видими следи след разчистването – остатъци от неоригинални мазилки, опушване на зидарията от дим и опожаряване, в резултат на което се е образувала черна коричка на повърхността. В продължение на десетилетия тази коричка и патина на места е опазила от ерозия субстрата.

В момента няма видими следи от люпежи и откъртване на фрагменти от зидарията. Премахването й ще предизвика значителни загуби на оригинал и интензификация на ерозионните процеси. Затова се смята, че е най-добре да се съхрани като очевиден исторически факт от съществуването на кулата.

Неоригиналните мазилкови остатъци от жилищните сгради  ще се отстранят механически чрез изчукване, обезпрашаване и измиване с вода. Измиването ще се извърши с пароструйна машина, с която има възможност да се извлекат и отстранят почвените наноси в големите шупли на камъка.

Параметрите на машината ще се подберат така, че да не се повреди оригиналът при миенето, като за целта ще е забранено използването на ротационни дюзи, се изтъква в техническата спецификация към обществената поръчка.

На вътрешния ред върху покривната конструкция ще бъдат монтирани поликарбонови плоскости.

Прогнозната стойност на дейностите, които предстои да се извършат на римските терми във Варна е 75 620,20 лв. без ДДС, а крайният срок за подаване на заявления за участие в публичното състезание е 13 септември.


В категории: Новини , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки