На 18 август българските подводничари отбелязаха празника си


На 18 август българските подводничари отбелязаха празника си
19 Август 2023, Събота


Последната ни подводница днес е музей

Автор: Капитан I ранг о.р., професор д.пс.н. инж. Илия Пеев

Подводничарите в Република България имат славна история, с която се гордеят и я предават на поколенията. 60 000 са българите, които са свързани с подводното дело.

Началото на българския подводен флот е положено преди 107 години – на 25 май 1916 г. в състава на нашия военен флот е зачислена германската подводница UB I-8, популярна у нас като „Подводник № 18“.

На 18 август 1954 г. с приемането на съветски подводници „Малютка” е създаден дивизион подводници във Военноморските сили на Република България. На няколко пъти България получава нови проекти съветски подводници. Осми отделен дивизион подводници достига своя връх на развитие с 4 подводници.

След 90-те години на миналия век, в ущърб на българските национални интереси, военно-политическото ръководство на държавата постепенно унищожава всички наши подводници.

С цената на огромни усилия на Съюза на подводничарите в Република България и подкрепата на българската патриотична общественост, на 18 август 2020 г. единствената оцеляла подводница „Слава” беше превърната в музей в Белослав! Всъщност, това е подводницата „Надежда”, преименувана на „Слава”, защото истинската „Слава” е нарязана на скрап.

Стопанин на музея е собственикът и управител на фамилната фирма „Инхом” ООД в Белослав Данко Калчев, създател на фондация „Белославско стъкло“. Във Фирма „Инхом“ е експониран и уникалният Музей на стъклото.

Интересът към подводницата-музей непрекъснато расте. Днес подводницата „Слава” е не само най-голямата туристическа атракция в региона, стопанисвана от фондация „Белославско стъкло”, собственост на Община Варна. Подводницата „Слава” е важен национален духовен център за патриотично възпитание на подрастващото поколение млади българи.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки