ЕС ще подпомага фермите, сблъскващи се с естествени природни ограничения


ЕС ще подпомага фермите, сблъскващи се с естествени природни ограничения
Снимката е илюстративна
17 Август 2023, Четвъртък


Те развиват дейност в райони, където има множество стръмни склонове или засушаване, каквито  основно са маслиновите насаждения по цялото Средиземноморие и лозята

Автор: Десант

Фермите, които се сблъскват с природни проблеми, са по-малко рентабилни, но играят решаваща роля в опазването на биоразнообразието и ландшафта. За първи път експерти на Европейския съюз сравниха тяхната производителност и екологична значимост с фермите, които изпитват традиционни проблеми. 

В публикация в портала Оlive Оil Тimes се посочва, че „По оценки на ЕС, фермите, страдащи от естествени ограничения, заемат 47 милиона хектара земеделска земя. Според отчет на Генералния директор по селско стопанство на Евросъюза, на фермерите с природни ограничения, които участват в програмата за Обща селскостопанска политика (САР), която ще действа от 2023 до 2027 г., ще бъдат отпуснати 18,7 милиарда евро. 

Това са тези земеделци, които развиват дейност в райони със стръмни склонове, засушаване или зони, изложени на екстремни климатични условия. Право да получат тези средства имат производители на маслини и грозде. 

Европейските експерти са установили, че даже с подкрепата на фонда САР, фермерите в планинските райони изкарват с 20,4% по-слаба продукция в сравнение с обичайните стопанства, развиващи дейност при благоприятни условия, а на тези, работещи в екстремални региони, доходите са по-ниски с 26,5%.

Въпреки това, тяхната дейност като цяло се оказва по-безвредна за околната среда. Значителното присъствие на пасбища и угар на тяхна територия, също спомага за опазването на ландшафта. В такива земи широко се отглеждат бобови култури, което повишава почвеното плодородие и намалява потребността от използването на изкуствени торове и пестициди. 

Екстремалните селскостопански райони, където има множество стръмни склонове, са основно маслиновите насаждения по цялото Средиземноморие. Те се смятат за особено чувствителни към продължителна климатична криза. 

„Междуправителствена група от експерти по изменения в климата предвижда значителни щети за повечето аграрни райони на Средиземноморието, които в близките десетилетия може да станат катастрофални. Селскостопанското производство може да понесе значителни загуби заради екстремни температури, непредсказуеми валежи, наводнения и засушаване, а качеството на продукцията да се влоши заради увеличаване на броя на патогените, вредителите и плевелите, които несъмнено влияят върху обема и качеството на производството“ — изтъква проф. Примо Пройети от Университета в Перуджи, Италия.

В Брюксел са на мнение, че ако фермерите, сблъскващи се с природни ограничения, бъдат оставени без помощи, прекратяването на дейността им бързо ще доведе до влошаване на екологичното състояние на тези територии. А това, от своя страна, вероятно ще доведе до общо намаляване на производството на хранителни продукти в ЕС и като следствие - до интензификация на и без това интензивно използваните селскостопански терени. 

Затова в доклада се обобщава, че подкрепата на доходите на такива фермери от САР е от решаващо значение.


В категории: Земеделие и скотовъдство , Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки