Август е най-опасният месец за възникване на горски пожари


Август е най-опасният месец за възникване на горски пожари
Снимка: ИАГ
16 Август 2023, Сряда


От началото му тази година досега в горите на страната са регистрирани 29 пожара, които са засегнали 3 хиляди декара горска територия

Автор: Десант

Месец август е най-опасният за възникване на горски пожари, показват данни на Изпълнителна агенция по горите. Според статистиката през последните години най-много пожари има към края на лятото, именно през август.

Тази година от началото на месеца в горите на страната са регистрирани 29 пожара, които са засегнали 3 хиляди дка горска територия. Част от тях са върхови и възстановяването им ще отнеме години, коментират експертите.

През вчерашния ден (15 август, б.р.) горски пожари са гасени в районите на ДГС Средец, ДЛС Женда, ДГС Царево, ДГС Панагюрище, ДГС Пирдоп, ДЛС Балчик, като в ДГС Средец, възникнаха общо три пожара, само при един от който са опожарени около 200 дка горски територии, 50 от тях върхово. Пожарите в останалите стопанства са засегнали предимно сухи треви и храстова растителност.

За сравнение с първата половина на август на миналата година, експертите отчитат спад на възникналите горски пожари с почти 50 % и 8 пъти по-малко опожарени горски територии. Според тях, причината за добрата тенденция са сравнително благоприятните метеорологични условия в страната, както и превантивните мерки, които горските служители предприемат.

Продължават и съвместните проверки от служители на регионалните структури на ИАГ и ГДПБЗН, в местата със завишени туристически потоци, попадащи в близост или в горски територии на страната. В хода проверките се следи за спазването на противопожарните мерки и правила, в т. ч. и за наличието на запалени открити огнища на нерегламентирани за целта места.

От началото на съвместната инициатива до настоящия момент са образувани административнонаказателни производства спрямо 6 физически лица, запалили открит огън в горски територии на нерегламентирани за тази цел места.

Експертите напомнят, че голяма част от пожарите възникват извън горски територии и впоследствие навлизат в гората. В тази връзка е необходимо стриктно спазване на мерките за пожарна безопасност при пребиваване в или в близост до горските територии, както и по време на извършване на селскостопански дейности.

Пожароопасният сезон продължава до края на октомври, уточняват от ИАГ.


В категории: Новини , Анализи

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки