Бачковският манастир ще е домакин на поредния иконографски събор


Бачковският манастир ще е домакин на поредния иконографски събор
Илюстрация: Българско иконографско сдружение
15 Август 2023, Вторник


В присъствието на посетителите няколко иконописци ще рисуват на място в храма една обща икона 

Автор: Десант

Традиционният иконографски събор в Бачковския манастир „Успение Богородично“ край Асеновград събира стотици миряни – ценители на църковните изкуства и иконописта. Събитието се провежда под егидата на Величкия епископ Сионий, а сред основните му организатори е Българското иконографско сдружение.

Тазгодишното му издание ще се проведе от 23 до 27 август и ще е посветено на 70-годишнината от възстановяването на Българската патриаршия и 630 години от падането на Търново и заточението на св. Патриарх Евтимий в Бачковския манастир.

Гостите на форума ще могат да разгледат новоизографисаната трапезария и новия параклис „Вси светии“, както и ще имат възможност да присъстват на ежедневните литургии.

Ще бъде подредена и изложба от икони и изделия – уникати от миниатюрна резба. Експозицията ще бъде разположена в дворното пространство на манастира, вляво от централния вход.

Сред интересните събития ще е и демонстрация (възстановка) на иконопис – в присъствието на посетителите няколко иконописци ще рисуват на място в манастирския храм една обща икона.


В категории: Новини , Църкви и манастири

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки