За пети път в рамките на събора на Петрова нива се организира тракийски поход „По стъпките на преображенци“


За пети път в рамките на събора на Петрова нива се организира тракийски поход „По стъпките на преображенци“
Снимка: Архив Десант
15 Август 2023, Вторник


Тази година походниците ще извървят маршрута от Петрова нива до странджанското село Стоилово и обратно

Автор: Диана Славчева

На 19 август в местността Петрова нива, където през 1903 г. се провежда конгрес на Одринския революционен окръг, ще се състои традиционният Национален възпоменателен събор по повод 120-годишнината от избухването на Илинденско-Преображенското въстание.

В рамките на честванията вече за пети път се организира тракийски туристически поход „По стъпките на преображенци“.

„Целта на похода е участниците да се поклонят пред подвига на преображенци и съдбовните места по техния героичен път. И да си припомним заветите им: розолюбие и патриотизъм“ – споделя председателят на Тракийска национална инициатива „По стъпките на преображенци“ Димо Карабелов. 

По думите му, маршрутите, през които се минава, са лесно проходими и подходящи дори за малки деца, както и за възрастни хора. 

Очаква се тази година в похода да се включат около 30 човека от цялата страна. Те ще потеглят в 9 часа от Паметника на преображенци на Петрова нива, ще стигнат до село Стоилово и ще бъдат посрещнати тържествено при завръщането си на събора, където ще се включат в честванията на годишнината от Илинденско-Преображенското въстание.

Това лято към инициативата ще се присъединят и представители на Община Средец. „За съжаление, засега няма интерес към похода от страна на другите общини в региона – Малко Търново, Царево и пр.“ – не крие разочарованието си Димо Карабелов, който ще предвожда походниците, облечен като комита и развявайки тракийското знаме.  


В категории: Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки