Правят в Свиленград временен стационар за безстопанствени кучета


Правят в Свиленград временен стационар за безстопанствени кучета
Снимката е илюстративна
10 Август 2023, Четвъртък


Вижте какво ще има в него

Автор: Дина Харизанова

Община Свиленград обяви обществена поръчка за изпълнението на първия етап от изграждането на временен стационар за безстопанствени кучета. 

Теренът, където ще се намира, е на 2 километра източно от общинския център, на главен път, който свързва околните села с града. Ограден е с ажурна ограда по протежение на цялата си граница със съседните имоти и е с денонощна охрана.

В него към момента има пет масивни сгради, като една от тях е част от разработения проект. Тя е разположена северно в имота на около 8 м от уличната регулация. В миналото сградата се е използвала за част от административен блок, като е разделена на два отделни обекта с отделни и независими входа.

Проектната разработка обхваща източната част на сградата. Тя разполага с 8 помещения, три от които са санитарни възли.  Най-голямото ще бъде преустроено в „Помещение за съхранение и приготвяне на храна“ и „Помещение за приемане на граждани и водене на картотека“.

Предназначението на съществуващата сграда ще бъде с променено в „Административно-ветеринарен пункт“.

В нея ще бъдат обособени: фоайе; помещение за съхранение на оборудване за почистване и дезинфекциране на помещенията и приборите и подходящо обезопасено място за съхранение на ветеринарномедицински продукти; Кабинет за ветеринарно-медицинска дейност; умивалник; помещение с ниска температура (трупно) с директен изход; санитарен възел, помещение за съхранение и приготвяне на храна; помещение за приемане на граждани и водене на картотека и помещение за персонала.

Към административно-ветеринарния пункт е предвидено да бъдат изградени съответните блокове за животни: „карантинно с вътрешно и външно отделение и двор към тях“, „изолатор с вътрешно и външно отделение и двор към тях“, клетки за здрави животи с вътрешно и външно отделение и общ двор към тях, както и блок за агресивни животни – клетка с вътрешно и външно отделение и двор към тях съгласно Наредба № 41 от 10 декември 2008 г. за изискванията към обекти, в които се отглеждат, развъждат и/или предлагат домашни любимци с цел търговия, към пансиони и приюти за животни.

Питомникът ще се състои от 10 броя клетки за кучета. Всяка от тях ще включва вътрешна и външна клетка, като пред всички клетки е проектирано да има общ двор. В него ще има зона за дезинфекция, мивка, пътека за обслужване и канал за отводняване.

Клетките ще са снабдени с плътна врата с вграден отваряем прозорец и отвор за преминаване на кучета, а външният двор, както и общият двор пред клетките, ще се обслужват с врата-решетка.

На разстояние от групата ще е ситуиран изолатор за родилки от подветрената страна, който също ще се състои от външна, вътрешна клетка и двор.

Отделно ще бъде разположен и карантинен блок за болни животни.

Временният стационар е една от мерките, предприети от местната администрация за овладяване на популацията на безстопанствени кучета в община Свиленград.

Обществената поръчка е  с прогнозна стойност 40 000 лв. без ДДС, а оферти се събират до 23 август.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки