Пуснаха обществена поръчка за създаване на специализирани карти и регистри на плажове и пясъчни дюни


Пуснаха обществена поръчка за създаване на специализирани карти и регистри на плажове и пясъчни дюни
Снимка: Архив Министерство на туризма
09 Август 2023, Сряда


Ще трябва да се изработят и проекти за изменение на кадастралната карта и кадастралните регистри

Автор: Дина Харизанова

Агенцията по геодезия, картография и кадастър обяви обществена поръчка за създаване на специализирани карти и регистри на морските плажове и пясъчните дюни, за които няма създадени такива. За морските плажове ще се определя и новото местоположение на охранителните зони „А“ и „Б“. Ще трябва да се изработят и проекти за изменение на кадастралната карта и кадастралните регистри.

Създаването на специализираните карти ще се извършва въз основа на преки геодезически измервания, като се използва създадената за нуждите на кадастралната карта геодезическа основа. Нова работна геодезическа основа ще се създава при необходимост след предварително съгласуване със службата по геодезия, картография и кадастър.

Обекти на специализираните карти ще са не само пясъчните или каменисти плажове, но ще се заснемат и отразяват в тях и пясъчните дюни, попадащи върху морския плаж или непосредствено зад плажната ивица (ако има такива). За граница между пясъчните дюни и активната плажна ивица ще се смята „петата” на дюните от страната на морския плаж. Заснемането на въпросната граница ще се извършва след посочването й на място от ботаник фитоценолог и експерт по брегова геоморфология, на които дейността е възложена от МОСВ.

В специализирания регистър в графа „Номер на подобект“ ще се записва номерът на дюната, в графа „Площ и размер на обект/подобект“ – нейната площ, а в графа „Характеристики на обект/подобект“ съответният вид - зараждащи се подвижни дюни, подвижни (бели) дюни, неподвижни дюни с тревна растителност (сиви дюни) или облесени дюни.

Пясъчните дюни, попадащи извън границите на морските плажове, ще се заснемат и отразяват в специализираните карти като самостоятелни обекти. 

Специализираните карти ще съдържат и елементите по чл. 6, ал. 1 от Наредба № 1/2008 г., както и:
подпорните стени и бетонови площадки; подиуми, навеси и пътеки за инвалиди; преместваеми обекти за нуждите на здравното и санитарно-хигиенното обслужване, спортно-развлекателната дейност, водноспасителната дейност, търговското обслужване и за поддържането на морските плажове - спасителни постове, медицински пунктове, складове, заведения за бързо обслужване, развлекателни и спортни обекти, детски кътове, павилиони, съблекални, душове и др.

Релефът в обхвата на морските плажове и пясъчните дюни ще се изобразява само с надморски височини.

В рамките на обществената поръчка ще се извършва и определяне на новото местоположение на границите на охранителни зони „А“ и „Б“, определени по предходен договор.

Прогнозната стойност на дейността, която ще се извърши за създаване на специализирани карти и регистри, е 28 000 лева без ДДС, а крайният срок за подаване на оферти е 21 август. 


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки