Споменът на един опълченец на Шипка


Споменът на един опълченец на Шипка
Фрагмент от картината „Бой за Шипка“ на художника Димитър Гюдженов
09 Август 2023, Сряда


Припомнят го от Националния военноисторически музей по повод най-ожесточените сражения на върха през лятото на 1877 г. 

Автор: Десант

Преди 146 година между 9 и 14 август ( по стар стил) на Шипка се разгарят най-ожесточените сражения от Руско-турската война. По този повод Националният военноисторически музей публикува във фейсбук страницата си спомени на опълченеца от 4-та опълченска дружина Манол Георгиев. Ето какво разказва той:

„На 9 август се почнаха вече ужасните сражения между турци и българи. От гърмежите на топове и пушки бе се заглушило цялото пространство на Шипченския проход. Тук опълченците се сражаваха като разярени лъвове. Те гледаха напреде си неприятеля, когото отдавна очакваха, и стреляха с най-голяма бързина и охота.

Боят от час на час се ожесточаваше. Турците постепенно настъпваха по долините и на втория ден, 10 август, се приближиха да самите позиции на опълченците, а от горната страна, откъм местността Бедек, турските колони настъпваха и застрашаваха да завземат пътя зад връх Св. Никола, който води към Габрово. След завземането на този път от неприятеля опълченците трябваше или да измрат до един, или решително да си пробият път, за да се избавят от пленение.

Беше 11 август сутринта. Този ден като че ли предвещаваше нещо ужасно, нещо страшно за една от воюващите страни, само че не се знаеше за коя от двете страни ще бъде това предвещание...“


От Националния военноисторически музей приканват посетителите да се запознаят отблизо с героизма на опълченците през знакови експонати от постоянната му експозиция.


В категории: Новини , Войни за освобождение

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
05320
30.10.2023 14:09:51
0
0
エルメスコピー - エルメスコピー
ブランドコピーブランド・エルメスコピー、グッチコピー、エルメスコピー・ブランド財布・ブランドバッグ・ブランド財布N級品販売通販。
ブランドコピーブランド販売専門ショップ。
エルメス財布とバッグヴィトンはずっと一流を追求しています。
100%満足保証かつて値段が激安いです。
お買い得で是非お楽しみください。
エルメス財布カタログ:当店はエルメス財布コピー代引き専門店です。
スーパーコピー アクセサリー メンズ 池袋 https://www.bagssjp.com/product/detail-6799.html
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки