Кацелово събира за дванадесети път хърцоите


Кацелово събира за дванадесети път хърцоите
09 Август 2023, Сряда


На 12 август в селото ще си дадат среща фолклорни, певчески и танцови формации, както и индивидуални изпълнители от уникалната хърцойска общност

Автор: Десант

На 12 август в русенското село Кацелово ще се проведе ХІІ-я Събор на хърцоите. За поредна година тук ще си дадат среща фолклорни, певчески и танцови формации, както и индивидуални изпълнители от уникалната хърцойска общност.

Съборът е своеобразна родова среща на хърцоите в България – изпълнители в различни жанрове на
самодейния музикален и танцов фолклор. Целта му е да популяризира и  предаде на идните поколения паметта и наследството на тази самобитна общност.

Хърцоите са една от групите старо българско население в Северна и някои райони на Североизточна България, разположени най‑вече в селищата около градовете Бяла и Русе. Те се срещат и по на запад в Търновско, а на изток – около района на Разград. Техни съседи и много близки по своите културни и езикови характеристики на север са капанците. 

Хърцоите са жителите на равнината (наричани още полянци – в противовес на заселилите се по‑късно сред тях планинци или балканджии, балканци) и са смятани за старо местно население.


В категории: Новини , Фолклор

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки