Ще обновяват музея „Алекси Рилец“ в Рила


Ще обновяват музея „Алекси Рилец“ в Рила
09 Август 2023, Сряда


Във фондовете му се съхраняват над 1200 експоната, представящи културно-историческото наследство на региона

Автор: Дина Харизанова

Община Рила търси изпълнител за извършване на текущ ремонт на музей „Алекси Рилец“. Обществената поръчка е с прогнозна стойност 165 260,46 лв. без ДДС.

Общинският музей съхранява, популяризира, проучва и опазва културно-историческото наследство на региона. Във фондовете му се съхраняват над 1200 експоната.

Културното наследство се представя в изложбената зала, намираща се на първия етаж. Експозиционното пространство е в привидно добро състояние, тъй като там са извършвани  определени основни ремонтни дейности, но те не са достатъчни за нормалното функциониране на помещението.

Стените са в недобро състояние и поради тази причина са покрити с текстилен материал, който има функция да замаскира несъвършенствата. Подовата настилка е подменяна и е в сравнително добро състояние, което удовлетворява нуждите на музея. Залата и към момента се ползва за излагане на тематична музейна сбирка и поради това музеят разполага с част от необходимите витрини за осъществяване на пълноразмерна постоянна музейна експозиция.

Към изложбената зала се числи и мястото на музейния работник, който посреща посетителите на музея, което място представлява отделена чрез стъклени витрини част от общото пространство.

Обновяването на експозиционни пространства и организирането на нови изложби ще стане по проект  „Подобрени условия за достъп и представяне на културното наследство в община Рила“, което ще даде възможност културно-историческото наследство на региона да бъде представено по-атрактивно.

Ревитализираният обект ще предостави възможности за задържане на потока от туристи на територията на населеното място и от своя страна ще доведе до непреки икономически ползи за местния бизнес и местното население.

Създаването на нова изложба, обхващаща всички исторически периоди, предполага обособяването на нови експозиционни пространства, в които да бъде експонирано културното наследство. Това ще се осъществи чрез своеобразно „преграждане“ на изложбената зала, за да се сформират т. нар. кътове за експониране.

Ще бъдат изградени обслужващи помещения и пространства, като: експозиционна работилница за обработка на артефакти (лаборатория); обособяване на фондохранилища, в които да се съхраняват материалите, които не са реставрирани и не са включени към изложбената експозиция, но биха могли да бъдат на следващ етап. Ще има и музеен магазин; работилница за сувенири; кътове за развитие на научна дейност и пространство за провеждане на презентации и семинари.

Необходимо е, от гледна точна на посещаемостта и начина на движение на посетителите в обекта, главният вход на музея да бъде преместен, а входът, който се използва към момента, да се превърне в изход и там да има своеобразен „павилион“ за продажба на сувенири и други подобни.

Движението на посетителите в изложбената зала би могло да се преструктурира в лабиринта форма, за да може да се разглеждат последователно експонатите от съответните епохи, а не както е към момента – позиционирани витрини само в единия край на помещението без точна ориентация и насочване на посетителите.

Крайният срок за подаване на оферти е 21 август.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки