Асеново ще е домакин на фестивал за банатски вкусотии


Асеново ще е домакин на фестивал за банатски вкусотии
Снимка: Архив festivali.eu
09 Август 2023, Сряда


В Годината на заека кулинарното вдъхновение за майсторите ще се фокусира в ястия, приготвени със заешко или с формата на заек

Автор: Десант

Дванадесетото издание на Международния кулинарно-фолклорен фестивал „Банатски вкусотии – традициите на моето село” ще се проведе на 12 август в никополското село Асеново.

Целта на фестивала е популяризиране и съхранение на кулинарните традиции на различните населени места и етноси, представени в кулинарни изложби и демонстрации на живо, както и представянето на местния фолклор чрез народни носии и фолклорни изпълнения.

В Годината на заека кулинарното вдъхновение за майсторите ще се фокусира в ястия, приготвени със заешко или с формата на заек. 

Един от конкурсите е под надслов „На живо от банатската кухня”. В него изявени готвачи и любители ще приготвят храна заедно в открито демонстрационно ателие. Един от тях ще грабне приза „Баш майстор на банатското ястие”.

Друга надпревара е озаглавена „През сълзи към победа”. Куражлиите да се включат в това забавно състезание, трябва да обелят и нарежат на ситно определено количество лук. Победителят ще е един и ще получи специална награда и грамота.

А в състезанието по надяждане „Кой изяде морковите?” участниците трябва да изядат определеното количество моркови – победителят е първият преглътнал и последната хапка. 

На площада пред читалището в Асеново гостите на фестивала ще се любуват на изпълнителите на автентични песни и танци и други атракциони.


В категории: Новини , Кухнята на българите

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки