Палеонтолози откриха интересни фосили в динозавърското находище в Трънско


Палеонтолози откриха интересни фосили в динозавърското находище в Трънско
Откритият фосилен прешлен от едро влечуго. Снимки: Национален природонаучен музей при БАН
07 Август 2023, Понеделник


Останките са от животни, които са обитавали района преди повече от 83 милиона години

Автор: Десант

Експедицията на палеонтолозите на Националния природонаучен музей при БАН в находището на къснокредна гръбначна фауна край Трън се радва на успешни първи дни на терен. Заедно със своите колеги от Геологическия институт при БАН и Софийския университет те извадиха на бял свят останките на разнообразни животни, които са обитавали района преди повече от 83 милиона години, съобщиха от Националния природонаучен музей.

Сред най-впечатляващите находки са два прешлена от едри влечуги, вероятно динозаври, както и още две, все още неопределени кости.

Освен тях, палеонтолозите откриха и няколко големи фрагмента от коруби на костенурки, както и два, частично запазени зъба – един от крокодил и един от хрущялна риба. Сред вкаменелостите от безгръбначни животни се открояват и няколко рачешки щипки, една от които е най-едрата намерена в находището до момента.


Фрагмент от корубата на костенурка


Палеонтологичната експедиция „Трън 2023” е финансирана от Фонд „Научни изследвания“ по проект „От динозаврите до най-ранните човешки предци: фундаментални проучвания на значими моменти от историята на фауната и миналото на човека”.

Още със самото си начало изследователите попаднаха на находка. Те откриха фрагмент от кост. „Едно малко парче от ствола на костта е, така наречената диафиза и не е много информативно. Въпреки че се занимавахме с други работи, пак има находка. Всяка година различно върви. Миналата година имаше много, но по-дребни находки. Никога не знаем с какво ще се приберем. Може и с нищо да не се приберем. В нашата професия е така. Разчитаме на късмета”, коментира тогава ръководителят на експедицията доцент Латинка Христова.

Шестата научна експедиция на динозавърското находище в Трънско започна в началото на този месец и ще продължи до 11 август. 


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки