Американците бранят със зъби и нокти ГМО царевицата


Американците бранят със зъби и нокти ГМО царевицата
Снимката е илюстративна
07 Август 2023, Понеделник


Те отхвърлиха предложението на Мексико за съвместни изследвания на въздействието й върху здравето на хората и селскостопанските животни

Автор: Десант

САЩ отхвърлиха предложението на Мексико за извършване на съвместни изследвания на въздействието на генномодифицираната царевица върху здравето на хората и селскостопанските животни, съобщава Reuters.

Мексиканският заместник-министър на селското стопанство Виктор Суарес разкритикува отказа на Вашингтон, посочвайки, че американците налагат своите научни изявления като истина на последна инстанция. „Но това не е наука, а идеология“ - коментира той.

Според експерти, заради решението на Мексико да прекрати вноса на ГМО царевица за използване от човека към 2024 г. с планове след това да се намали и импорта на тази стока и за храна на животнике, двете страни вървят към официален търговски спор.

Мексиканците смятат, че ГМО царевицата оказва негативно влияние върху местното биоразнообразие и може да има потенциални последствия за човешкото здраве. 

Стремежът на латиноамериканската държава да намали зависимостта си от вносната американска царевица и да се състредоточи върху национално производствено самозадоволяване, предизвика политически триения между двете страни.

САЩ твърдят, че забраната на Мексико на ГМО нарушава търговското споразумение между САЩ, Мексико и Канада (USMCA) и може да нанесе щети на американските фермери. 

Според Мексико влиянието върху търговията ще бъде минимално, тъй като страната произвежда немодифицирана бяла царевица.

Към момента мексиканските власти инициират ускоряване на забраната за използването на ГМО царевица в тортилята, което се планира да стане до два месеца. 

Канада също обяви намерението си да се присъедини в процеса на решаване на спора. Консултациите в USMCA по търговските спорове продължават. 

Източник: Reuters


В категории: Земеделие и скотовъдство , Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки