От „Девин“ ЕАД се извиниха за изтровената риба


От „Девин“ ЕАД се извиниха за изтровената риба
Снимка: smolyanpress.net
07 Август 2023, Понеделник


От смолянската екоинспекция ще наложат на предприятието административно-наказателни мерки

Автор: Десант

От завода за бутилиране на минерална вода „Девин“ ЕАД обявиха, че съжаляват за инцидента, който причини измиране на рибата в огромен участък на река Девинска. При подмяна на помпи, отпадъчните води от дейността на предприятието с битово-фекален характер, вместо да се изпомпат до канализационната мрежа на Девин, попадат във водоема, като замърсяват включително обособената зона за спортен риболов „Хвани и пусни“.  

От смолянската екоинспекция информираха, че незабавно са предприети мерки за преустановяване на нерегламентираното заустване, като за допускането му срещу „Девин“ ЕАД ще бъдат наложени  административно-наказателни мерки.

Ръководството и екипът на бутилиращата компания също са започнали веднага съответните действия за отстраняване на аварията, случила се на 4 август.

„Въпреки че все още очакваме резултати от стартиралите вътрешни и външни проверки, като компания с грижа и принос за местната общност,  съжаляваме за инцидента и сме в активна връзка с всички заинтересовани страни: РИОСВ – Смолян, Община Девин и СЛР „Ловно-рибарско дружество“  Девин“ - заявяват от завода.

От там твърдят, че се провеждат вътрешни ежегодни мониторингови програми и планове за управление на водите, включително чистота на речното корито и води на р. Девинска, както и отпадните води от дейността на предприятието. А от 2021 г. в предприятието доброволно са въведени най-стриктни изисквания на Алианса за отговорно управление на водите (Alliance for Water Stewardship).


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки