Ще ремонтират Кирковото училище и Шишмановата къща в Хасково


Ще ремонтират Кирковото училище и Шишмановата къща в Хасково
04 Август 2023, Петък


Общата стойност на обществената поръчка за обновяването им е 161 хиляди лева без ДДС

Автор: Дина Харизанова

Обществена поръчка за обновяване и ревитализиране на експозиционни пространства в Кирковото училище и Шишмановата къща в Хасково обяви хасковският Регионален исторически музей.

Сградата на къщата музей „Кирковото училище“ е построена през 1882 г. Тя е прекрасен образец на възрожденската архитектура и е паметник на културата в национален мащаб. Зданието притежава богата стенописна и пластична украса.



През 1926 г. местният банкер и търговец Ян Хростодоров прави дарение в полза на Община Хасково, част от което обхваща и тази постройка. До 1952 г. тя е била училище, след което става седалище на Окръжния исторически музей, като до 1993 г. в нея е подредена експозицията за живота и делото на родения в град Хасково световно известен учен проф. Асен Златаров.

В края на октомври 2006 г. в Кирковото училище е настанена експозицията „Хасковски будители“, която сега се съхранява в РИМ-Хасково.  Към момента то не функционира като музей. 

При направено проучване на актуалното състояние на сградата е установено, че боята по оригиналната дървена дограма е напълно компрометирана, а част от прозорците не се затварят плътно, вероятно поради деформации на дървесината.

В резултат от инфилтрация на вода на много места, особено по страничните и задната фасади, финишното декоративно фасадно покритието също е компрометирано.

Лицевата фасада е богато декорирана с четириколнният портик с кръгли арки, който понастоящем е  с подкожушена и ронеща се зелена боя върху масивните дървени колони и някои зони на арките.

Покривът е ремонтиран частично, но преди извършените ремонтни дейности е нанесъл повреди на фасадните стени (отвън и отвътре). Вредите, които нанася инфилтрацията на вода по наземния етаж, се отразяват и на съществуващата ел. инсталация, в резултат на което част от ключовете и контакти в къщата са в неизправност.
Максималната стойност за изпълнението на текущия частичен ремонт, който следва да се извърши на къщата музей „Кирковото училище“, е 83 017,36 лева без ДДС.

Шишмановата къща е  възрожденска сграда от средата на XIX век, с красиви еркерно наддадени фасади, всяка с по три прозореца. Тя е била собственост на един от най-богатите търговци в града - Христодул Вълчев Шишманов. Той е защитавал българските и християнските интереси пред турските власти.



Доскоро в нея се е помещавала експозицията „Домашни занаяти в Хасковския край“.

Дългият експлоатационен период без прилагане на ключови ремонтни дейности е довел до влошено състояние на интериора, а именно: дървените дограми, украсените дъсчени тавани са видимо захабени и с липсващи декоративни елементи.

Вътрешната вароциментова мазилка трябва да се репарира на места предвид инфилтрация на вода в близост до фасадите, която е  довела до подувания и  ронене.

Покривът е ремонтиран частично през годините.

В полуподземния етаж се намира складова част и санитарен възел, който е в неизправност.

Максималната стойност за изпълнението на текущия частичен ремонт на Шишманова къща е 78 157,80 лева без ДДС.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки