Предстои актуализация на проекта за брегоукрепване в зоната на Централния плаж в Царево


Предстои актуализация на проекта за брегоукрепване в зоната на Централния плаж в Царево
Снимката е илюстративна, Източник: plaj.guru
04 Август 2023, Петък


Свлачищата там са регистрирани през 1995 г. и са с площ над 8 декара

Автор: Десант

Община Царево обяви обществена поръчка за актуализация на проекта за брегоукрепване в зоната на Централния плаж в морския град. 

Проблемният участък включва крайбрежна ивица с дължина 300 м и площ 21 000 кв.м. Свлачищата там са регистрирани през 1995 г. и са с площ над 8 дка.

При извършваните периодични инженерно-геоложки огледи от „Геозащита“ ЕООД – Варна, както и съгласно годишните доклади от извършен мониторинг в района, е установено, че свлачищните и
срутищни процеси се активизират периодично и застрашават преминаващи и плажуващи хора.

В участъка се намира морски плаж „Царево-централен“, който е изключителна държавна собственост.  По бреговия откос често протичат водонаситени земни маси и скални късове, които, отцепват се и падат на плажа и блокове варовик с различни размери. По улицата и алеите в парка, над крайбрежния склон се наблюдават пукнатини и деформации.

С възлагането на поръчката ще се осигури възстановяване на нарушената територия и морския бряг, защита на населеното място и инфраструктурата от свлачищни и абразионни процеси.

Целта на проектирането е да се стабилизира територията в посочения район и се осигури безопасността на хората, като се проектират необходимите укрепителни съоръжения.

В техническата спецификация към обществената поръчка, която е на стойност 242 хиляди лева, се изтъква, че инвестиционния проект ще се осигури проектна готовност на целия северен бряг на Царево, ще се предвиди довършване на започнатото укрепване на бреговия скат и ще  осигури обезопасяване на плажната ивица.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки