Праисторически модел на сграда е експонат на август на НАИМ


Праисторически модел на сграда е експонат на август на НАИМ
Снимка: НАИМ-БАН
04 Август 2023, Петък




Автор: Десант

Керамичен модел на сграда от късния халколит (втора половина на V хилядолетие пр.Хр.) е експонатът на месец август на Националния археологически институт с музей при БАН (НАИМ-БАН).
Късен халколит,

Открит преди повече от един век в селищната могила Коджадермен до Шумен, той и досега е един от най-добре запазените, впечатляващи и интригуващи предмети от този тип на Балканите.

Представя сграда с вертикални стени и двускатен покрив. Надлъжните резки върху покрива вероятно илюстрират конструкцията му. Върху стените му има кръгли отвори със сходен диаметър, които могат да бъдат интерпретирани като прозорци. В основата (на дъното) му се намира дълъг правоъгълен отвор с неясна функция.

Стените са украсени с врязан спираловиден орнамент и червена боя. Проучванията на редица селищни обекти от халколита дават основания да се предполага, че орнаментът отразява украса, реално нанасяна върху стените на определени сгради. Използваният мотив е широко разпространен и очевидно има важно символно значение.

Моделите на сгради са важна част от изкуството, духовната култура и вероятно ритуалните практики на халколитното население. Възможно е находката от Коджадермен да е използвана в определени домашни обреди или да представлява модел на сграда с по-специфични функции (например храм?).

Същевременно тя е ценен източник на информация за архитектурата през тази далечна епоха, от която до нас достигат оскъдни останки от реалните сгради.

Коджадерменската могила, намираща се на 6,5 км от Шумен, по шосето за Разград – Силистра, е разкопана през 1914 г. под ръководството на Рафаил Попов със средства на Народния музей.


В категории: Новини , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки