Изложба разказва за обезлюдените села, останали на дъното на язовирите


Изложба разказва за обезлюдените села, останали на дъното на язовирите
03 Август 2023, Четвъртък


Тя е плод на мащабен изследователски проект, който обхваща над потопени 70 селища

Автор: Десант

Във фоайето на Института по етнология и фолклористика с етнографски музей (ИЕФЕМ) при БАН в първия ден на август бе открита изложбата „Потопеното наследство“, в която са представени снимки, включително и направени от високо, на обезлюдени села, послужили като терен за строежа на някои от язовирите в България.

Експозицията е резултат от 4-годишен проект на учени от различни области, като етнография, фолклористика, както и на географ, които на място са проучили останките от заличените населени места, както и спомените и разказите на изселници от тях.

Става въпрос за мащабен изследователски проект, който обхваща над 70 селища, останали в границите на над 20 язовира, а това предполага срещи със стотици хора, разпръснати в различни краища на България.

През социалистическия период с разгръщането на индустриализацията и електрификацията в страната са построени десетки големи и стотици по-малки изкуствени езера, които да захранват ВЕЦ-ове и да осигуряват поливното земеделие и битовото и промишленото водоснабдяване. Сред най-големите проекти са язовирите Искър, Студен кладенец, Копринка (тогава Георги Димитров) и други.

На тяхно място са били разположени села и разнообразни археологически паметници, които се налага да бъдат потопени. За целта населението е обезщетено и преместено в други селища, а къщите и повечето обществени сгради – разрушени. Като мълчаливи свидетели за някогашните общности остават църквите или изселващите се поставят паметници, напомнящи за някога съществувалото село.

С помощта на много спомени от хората и техните лични семейни истории, учените се опитват да събират все по-интересна информация за селата, които са останали на дъното на някой язовир.

Благодарение на проучването те научават повече за планирането на тези язовири, процедурите на отчуждаване и обезщетяване, промяната в пейзажите и още много други процеси около този интересен феномен.

„Това е отразено и в около 20 пана в нашата експозиция. Тук могат да се видят елементи от процеса на изграждане на един язовир – обезщетяването на хората, преместването, разрушаването на къщите. Построяването на новите им къщи, много често типови и формиращи еднакви квартали, като в мястото, от което изселниците идват. След това завръщането им в търсене на останки от селото и събиране на потомците, в опит да запазят поне спомена за унищоженото село.

Подготвили сме няколко витрини, в които показваме малкото оцелели предмети от с. Елешница, останало на брега, но пак изселено и разрушено при строежа на язовир Пясъчник (Пловдивска област) и от с. Жребчево (Централна България), дало името на язовира, построен там.“ - разказва пред БНР д-р Лина Гергова, която е част от проучвателния екип, работил по проекта.

Изложбата за потопеното наследство в язовирите на България ще може да бъде разгледана в ИЕФЕМ до края на септември. А за учените от БАН краят на този проект е и отправна точка към следващия – за съдбата на съвременните обезлюдени села, която е сходна с потопените, но вече по съвсем друга причина.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки