Ако автобусът закъснява с над два часа – компанията дължи на пътниците храна, напитки и настаняване


Ако автобусът закъснява с над два часа – компанията дължи на пътниците храна, напитки и настаняване
Снимката е илюстративна
03 Август 2023, Четвъртък


Операторът на автогарата трябва да информира пътуващите но не по-късно от 30 минути след времето на заминаване по разписание

Автор: Десант

Ако пътуването по редовна автобусна линия е отменено или има закъснение, автобусната компания или операторът на автогарата трябва да информират пътниците възможно най-скоро, но не по-късно от 30 минути след времето на заминаване по разписание.

Това разясни пред БНР Габриела Руменова от онлайн платформата „Ние потребителите“, като цитира европейския регламент за правата на пътниците в автобусния транспорт.

В такива случаи, както и при дублиране на места, компанията трябва да предложи на пътуващите да изберат между възстановяване на стойността на билета и, когато е необходимо, безплатно връщане до първоначалната точка на заминаване при първа възможност, или пък продължаване на пътуването и пренасочване до тяхната крайна дестинация, но при сравними условия и при първа възможност, при това без допълнително заплащане", посочи тя.

Експертът обясни още, че ако автобусният превоз е отменен и при закъснение на заминаването с повече от 2 часа пътуващите имат право на храна, напитки и настаняване, ако трябва да се пренощува. Настаняването е до две нощувка, а максималната стойност на всяка от тях 80 евро.

Тя направи уточнението, че тези правила важат при пътувания дълги разстояния - над 250 км, като няма значение дали то се осъществява на територията на една, или на няколко държави.

Когато пътникът използва инвалидна количка или друго помощно средство и те бъдат повредени или загубени по време на пътуването, той има право на обезщетение за покриване на загубите за замяна или ремонт.

Ако превозвачът не предложи възстановяване на стойността на билета или другите предвидени в регламента възможности, когато се е стигнало до закъсняване или отмяна на пътуване, тогава пътникът може да подаде жалба и да иска възстановяване на стойността на билета, както и обезщетение, което е в размер на 50% от тази цена, отбеляза Руменова.

В случай че пътниците не са доволни от качеството и безопасността на получената услуга - например климатикът в превозното средство не работи или липсват обезопасителни колани, трябва да сигнализират компанията-превозвач. Ако не получат адекватен отговор, могат да информират Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация", която отговаря за автомобилните превози.

„По отношение на обезщетенията, те биха могли да претендират за такива по общия ред, когато обаче на тях са им нанесени някакви вреди. Да речем, че в случая за тях вреда може да бъде това, че е трябвало да пристигнат до определен час на дадено място и са изпуснали някаква възможност след като това не се е случило. Или пък да речем са им създадени ситуации, в които те са се почувствали застрашени или пък дискомфортно. Но това е нещо, което трябва да мине през съда и съответно подлежи на доказване“, посочи още Габриела Руменова.


В категории: Новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Natash Traykov
04.08.2023 00:55:45
0
0
https://sitel.com.mk/kocarev-makedonija-e-porobena-drzhava-i-potreben-i-e-tret-ilinden

<<Ние пак научниците сакаме да опонираме и да се спротиставиме на она што го пишува во договорот од 2017 за заедничка историја. Македонскиот народ создаваше свој историја, а бугарскиот народ своја историја. Ние секогаш ќе ја проучуваме македонската историја, а македонскиот народ секогаш ќе се сеќава на својата колективна меморија, на своите предци“, рече Наташа Котлар Трајкова, научен советник во Институт за национална историја.
[...]
„Се решивме да бидеме дрски и безобразни за да им опонираме на оние кои скааат да ја избришат македонската историја и да ги лишат нашите идни поколенијај од чувството на припадност или на достоинство кое им го дава Илинден и АСНОМ-ските решенија“, кажа Катерина Тодороска, научен советник во Институт за национална историја.>>

Катерина Тодороска се оказва безобразна и спрямо прадедите й които са се чувствали и са били българи.
Освен това, и "Катерина", и "Тодор(оска)" са гръцки имена/думи. тя няма "македонски", в смисъл древномакедонски имена. Нито поне славянски такива.
Тези 2 "историчарки" публично нарушават договора от 2017 г. без никакво наказание.

<<Зборуваа и Македонци од Бугарија за репресиите кои ги трпат сите овие години, а немааат никаква помош од Македонија.
„Тие викаат ќе ги платиме сите пресуди од Стразбур ама нема да ве регистрираме. Тие се согласни да плаќаат, но не и да не регистрираат како Македонци“, додаде Стојан Герасимов, Македонец од Пиринска Македонија.>>

Няма национални малцинства в Бг., точно както във Франция и Гърция. Няма какво да се регистрира.
Той би трябвало да бъде разследван за отцепление и действие срещу целокупността на Бг.
Официална "Северна Македония" би трябвало да е щастлива че Бг. не се е съпротивила на името "Северна Мк.", тоест на компромиса между РСМ и Гърция относно името, понеже Благоевградка област (Пиринска Мк.) е част от географската северна Македония. Солун е разположен в южна Мк., Благоевград в северна част на географска Мк.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки