АЕЦ „Козлодуй“ 2 става обект с национално значение


АЕЦ „Козлодуй“ 2 става обект с национално значение
02 Август 2023, Сряда


Новата ядрена централа ще се изгради от американци на Площадка №2 с технология АР 1000 

Автор: Десант

Министерският съвет реши планираната нова ядрена централа на Площадка №2 на АЕЦ „Козлодуй“ да бъде определена за обект с национално значение и за национален обект.

Площадката е избрана от „АЕЦ Козлодуй-Нови мощности“ ЕАД и е одобрена от Агенцията за ядрено регулиране (АЯР).

Изграждането на новата мощност е в съответствие с Решение на Народното събрание от 12 януари 2023 г., с което се възлага на Министерския съвет да проведе преговори с правителството на САЩ относно сключването на междуправителствено споразумение за изграждане на нова ядрена мощност в АЕЦ „Козлодуй“ с технология АР 1000.

Според цитираното решение Министерският съвет следва да обяви ядрената централа за „обект с национално значение“ по смисъла на Закона за устройство на територията и за „национален обект“ по смисъла на Закона за държавната собственост.

Определянето на обекта за национален и с национално значение ще приоритизира проекта и ще улесни значително административните процедури, свързани с устройственото планиране. Като следствие от взетото решение ще бъде възможно стартирането на реални дейности в съответствие с условията и мерките на Решението по ОВОС и с изискванията в заповедта на АЯР за одобряване на Площадка 2.


В категории: Новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Љупчо КоцаревSKI
04.08.2023 00:57:18
0
0
https://sitel.com.mk/kocarev-makedonija-e-porobena-drzhava-i-potreben-i-e-tret-ilinden

<<Ние пак научниците сакаме да опонираме и да се спротиставиме на она што го пишува во договорот од 2017 за заедничка историја. Македонскиот народ создаваше свој историја, а бугарскиот народ своја историја. Ние секогаш ќе ја проучуваме македонската историја, а македонскиот народ секогаш ќе се сеќава на својата колективна меморија, на своите предци“, рече Наташа Котлар Трајкова, научен советник во Институт за национална историја.
[...]
„Се решивме да бидеме дрски и безобразни за да им опонираме на оние кои скааат да ја избришат македонската историја и да ги лишат нашите идни поколенијај од чувството на припадност или на достоинство кое им го дава Илинден и АСНОМ-ските решенија“, кажа Катерина Тодороска, научен советник во Институт за национална историја.>>

Катерина Тодороска се оказва безобразна и спрямо прадедите й които са се чувствали и са били българи.
Освен това, и "Катерина", и "Тодор(оска)" са гръцки имена/думи. тя няма "македонски", в смисъл древномакедонски имена. Нито поне славянски такива.
Тези 2 "историчарки" публично нарушават договора от 2017 г. без никакво наказание.

<<Зборуваа и Македонци од Бугарија за репресиите кои ги трпат сите овие години, а немааат никаква помош од Македонија.
„Тие викаат ќе ги платиме сите пресуди од Стразбур ама нема да ве регистрираме. Тие се согласни да плаќаат, но не и да не регистрираат како Македонци“, додаде Стојан Герасимов, Македонец од Пиринска Македонија.>>

Няма национални малцинства в Бг., точно както във Франция и Гърция. Няма какво да се регистрира.
Той би трябвало да бъде разследван за отцепление и действие срещу целокупността на Бг.
Официална "Северна Македония" би трябвало да е щастлива че Бг. не се е съпротивила на името "Северна Мк.", тоест на компромиса между РСМ и Гърция относно името, понеже Благоевградка област (Пиринска Мк.) е част от географската северна Македония. Солун е разположен в южна Мк., Благоевград в северна част на географска Мк.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки