Кърджалийското село Бели пласт може да изхранва цяла България


Кърджалийското село Бели пласт може да изхранва цяла България
02 Август 2023, Сряда


В него се намира най-голямото в света находище на зеолити

Автор: Десант

Най-голямото в света находище на зеолити се намира в Родопите, край кърджалийското село Бели пласт. Ценният минерал може да лекува над 100 болести, твърдят специалистите. 

Край невзрачна чешма в Родопите, за която се смята, че е с вода, обогатена с минерала зеолит, по всяко време на денонощието се тълпят автомобили от цялата страна и от чужбина. Хората са убедени, че живителната течност, която извира от недрата на земята, има лечебна сила. 

До чешмата има черен път, по който може да се слезе с кола. Отбивката за него е на около половин километър след природния феномен Каменни гъби, по посока на с. Бели пласт. 

Според експертите вода, преминала през зеолита, премахва всички вредни за човека вещества.

„Структурата й е такава, че тя улавя и изхвърля от организма натрупаните отрови. Зеолитът е мощен антиоксидант и помага на тялото да премахне поне три-четири килограма „мъртво тегло”. Обявен е от Световната здравна организация (СЗО) за минерал на ХХ век. 

Покойният вече кърджалийски Нютон, инженер Петър Атанасов, възпитаник на ВМИ, конструктор, откривател, автор на няколко книги, споделя приживе:

„Минералът, известен още като клиноптилолит, лекува и предпазва от най-различни заболявания – рак, язва на дванадесетопръстника, сърдечно-съдови проблеми, стомашно-чревни разстройства, колити и гастрити, хипертония, неврози. Той представлява фино „сито”, което съдържа в себе си вещества с определена големина на молекулата, а пропуска други. По този начин човешкият организъм може да се прочисти от отровни вещества.

След аварията в Чернобил районът около централата е неутрализиран от радиоактивните йони точно с клиноптилолит.”В България от този минерал има 10 млрд. тона. В откритите 60 находища в Русия има само 3,5 млрд., колкото са само около Кърджали – „Железни врата”, с. Бели пласт, „Бели баир”, „Голо бърдо”, „Лясковец” и т.н.

Развитите индустриални страни, които не притежават естествени природни находища, усилено произвеждат техни скъпи аналогии, тъй като консумацията на зеолити през последните години расте с невиждани темпове. Япония и САЩ са на първо място. Там всяка година употребата им нараства с 20 на сто.

Единствен наш пазар, по данни от 2007 г., е Холандия, където изнасяме едва 5000 т. Поландците го използват в оранжериите си. До така наречената демокрация известни количества директно пътуват за СССР, където го прилагат при направата на брони, устойчиви на кумулативни снаряди, както и за дълбоко осушаване на реактивното гориво. Едва ли е известно на международните ни мениджъри, че минералът се използва и като катализатор при преработката на нефтени продукти. Можем да заринем Арабския свят.

Използва се още и в селското стопанство, и животновъдството като хранителна добавка, а най-големите швейцарски фирми за производство на… шоколад.

Според руски и японски капацитети село Бели пласт може да изхранва цяла България. Според данни от 2006 г. у нас работи само една фирма за бутилиране на обогатена със зеолит вода за всекидневна употреба, която е предназначена предимно за външния пазар, най-вече за Израел и Турция.

Името на клиноптилолита произлиза от съчетаването на цели три гръцки думи – „клино“ (клин), „птило“ (перо) и „литос“ (камък).  И тъй като доста трудно се артикулира, често се използва другото му название, с което това чудо на природата е известно – зеолит.

Той се получава от съединението на силиция с кислорода, което му придава безценни лечебни свойства. Впрочем формулата за химическото съединение на тези два най-разпространени елемента в земната природа може да бъде открита още в древноегипетските папируси, намерени в района на Луксор. 

Източник: Факти и Архив „Десант“


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки