От Изпълнителната агенция за рибарство и аквакултури предприемат засилени проверки във водните обекти


От Изпълнителната агенция за рибарство и аквакултури предприемат засилени проверки във водните обекти
Снимка: ИАРА
02 Август 2023, Сряда


В последните дни са регистрирани няколко сериозни случая на нарушения на Закона за рибарство и аквакулртури

Автор: Десант

В сезона на отпуските и очаквания голям брой на желаещи да практикуват любимото си хоби - риболова.  От Изпълнителната агенция за рибарство и аквакултури (ИАРА) информират, че с цел опазване на рибния ресурс и спазване на правилата за отговорен риболов, със заповед на изпълнителния директор на Агенцията доц. д-р Ваня Стаматова, в периода от 1 август до 31 август включително, контролните органи ще извършват засилени проверки във водните обекти.

Ще се проверяват също така и плавателни и моторни превозни средства, складове, стопански постройки, хладилни помещения и устройства, както и съоръжения за временно съхранение на риба в търговската мрежа.

ИАРА напомня, че  съгласно ЗРА лицата, упражняващи любителски риболов, са длъжни:

1. Да използват не повече от три въдици (пръчки) за риболов с монтирани на тях до две куки (единични или двойни) в изкуствените водни обекти, в Черно море и река Дунав; във водите на Черно море може да се постави чепаре на една от въдиците;

2. Да използват две въдици (пръчки) с монтирани до две куки (единични или двойни) при риболов в реките, старите речни корита, крайморските, крайдунавските и вътрешните езера и блата;

3. Да записват улова от всеки риболовен излет по видове  в билетите за любителски риболов;

4. Да носят по време на риболовен излет билетите за любителски риболов и да ги представят на контролните органи при поискване.

След еднодневен риболовен излет, при осъществяване на риболов в събота, неделя и на празнични дни, риболовците запазват за себе си до 2 кг пъстървови риби, но не повече от 6 броя. В делнични дни риболовците са длъжни да пускат обратно всяка уловена пъстървова риба. За всички останали видове риба риболовците запазват до 3 кг, с изключение на единичен екземпляр с по-голямо тегло.

В случаите на улов на жаби и раци задържат до 50 броя. В случай на улов на количество, по-голямо от определеното, уловените екземпляри се връщат във водата, независимо от състоянието им.

Добивът на черна мида и бяла пясъчна мида се извършва единствено чрез ръчен способ (чрез леководолазна дейност). Стопанският улов се извършва с валидно удостоверение, издадено от ИАРА. Строго забранено е да се лови с дънни тралове и драгиране. Любителите риболовци могат да задържат не повече от 3 кг от улова на миди.

ИАРА призовава: нека заедно да опазим и умножим рибното богатство на България, като се отнасяме отговорно и с грижа към рибния ресурс.

В последните дни са регистрирани няколко случая на нарушения на Закона за рибарство и аквакулртури.

Тези дни, след подаден сигнал от любител риболовец, е извършена нощна проверка от служители от сектор „Рибарство и контрол“-Сливен на акваторията на язовир „Жребчево“ в местностите Лъката, Босфора и Паметника, намиращи се на територията община Нова Загора. Открити са и извадени от водата четири мрежи тип „сетка“ с обща дължина 200 метра. 

При извършена нощна проверка на язовир „Пясъчник“ служители от сектор „Рибарство и контрол“ - Пловдив пък са установили лице в момент на поставяне на мрежи във водите на язовира. На нарушителя е съставен Акт за установяване на административно нарушение. Иззети са всички уреди и средства, послужили за извършване на деянието.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки