Археолози откриха в Рим останките от театъра на Нерон


Археолози откриха в Рим останките от театъра на Нерон
Снимки: Matteo Nardone / Keystone Press Agency / Global Look Press
01 Август 2023, Вторник


Досега той беше известен само от древните текстове

Автор: Десант

В Рим, близо до Ватикана, са разкрити руините на императорския театър на Нерон  (37–68 г.). Досега за него се знаеше само от споменаването му в древни текстове (на Плиний Старий например), отбелязва Guardian. 

Откитите мраморни колони и мазилка, декорирана със златен варак, дават основание на археолозите да предположат, че пред тях е изгубеният театър на легендарния римски император. 

Останките от него са разкрити под оградената със стена градина на Палацо дела Ровере. Разкопките там са започнали през 2020 г.



Палацо дела Ровере е разположен на улица „Виа дела Кончилиационе“, водеща до площад „Свети Петър“. Дворецът е строен между 1480 и 1490 г. Сега в сградата се използва като резиденция на Ордена на Светия гроб Господен Йерусалимски.

Помещения в нея ще се отдават под наем като хотел от веригата Four seasons, а получените средства ще отиват за християните на Светата земя. Планира се той да се открие през 2025 г., когато Ватикана ще отбележи юбилей. Тогава в Рим се очаква да посетят около 30 милиона туристи и поклоници.

Откриването на театъра е определено като „изключителна“ находка. Тя позволява да се научи по-добре историята на Вечния град до XV в.

Сред намерените артефакти са и кубчмета от цветно стъкло от Х в. и керамични изделия. 



След приключване на археологическите проучвания руините отново ще бъдат затрупани, а движимите предмети ще бъдат прибрани в музея.


В категории: Археология , Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки