В Странджа откриха ново находище на рядък вид бръмбар


В Странджа откриха ново находище на рядък вид бръмбар
Снимка: ПП „Странджа“
01 Август 2023, Вторник


Германски експерти попадат на него край параклиса “Св. Пантелеймон“ до Бръшлян

Автор: Десант

Ново находище на редкия и защитен вид бръмбар Алпийска розалия (Rosalia alpina) откриха германски експерти на територията на Природен парк „Странджа”, съобщиха от парковата дирекция.

През изминалия уикенд група изследователи от универитета в германския град Гьотинген са посетили пограничната планина, където са проучили находищата на някои редки, защитени и специфични за района видове животни и техните местообитания. В рамките на своите обходи, в района близо до параклиса „Св. Пантелеймон“ край с. Бръшлян, те откриват и новото находище на алпийска розалия.

Експертите от германския университет провеждат тези проучвания с цел придобиване на предварителна представа за уникалността на странджанското биологично разнообразие и за това къде точно в границите на парка това биоразнообразие е най-голямо, като получените резултати ще бъдат използвани от тях за планиране на мащабна експедиция в парка през идната година.

Експертите и техните ръководители планират на тази експедиция да бъдат извършени по-подробни и обстойни проучвания на биоразнообразието в Природен парк „Странджа”.

Алпийската розалия е едно от най-редките и уязвими насекоми в Европа. Едър бръмбар с дължина до 4 см, той принадлежи към семейството на сечковците (Cerambycidae). Жизненият му цикъл е тясно свързан със старите гори, най-често тези във високите планини до 1200 м н.в.

В Странджа е доста рядък, известен само с няколко находища освен новоустановеното такова – съгласно литературни данни е откриван близо до устията на реките Ропотамо (извън Парка) и Резовска, а при проведеното през 2012 г. картиране и определяне на природозащитното състояние на природните местообитания и видове с европейска значимост в България е установен и в землището на с. Българи.

Обитава най-често букови гори, по-рядко такива от габър, бряст, явор, ясен, дъб, липа и др. Горите в района около „Св. Пантелеймон“, където видът бе открит от германските специалисти в събота, са предимно от габър. 

Насекомото е защитен вид и е включено в Приложения 2 и 3 на Закона за биологичното разнообразие. Улавянето, убиването и обезпокояването му, както и унищожаването и увреждането на неговите местообитания са забранени.

Поради високия консервационен статус и уязвимостта на вида е изготвен национален План за действие за неговото опазване.

Сред по-важните мерки, необходими за постигане целите на този план, са опазването и поддържането на местообитанията на алпийската розалия, включването ѝ в редица международни и национални природозащитни документи, повишаването на осведомеността за вида и необходимостта от опазването му, сертифицирането на горите с висока консервационна стойност, включително тези които той обитава, и др.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки